Reporteri Fără Frontiere, apel la garantarea protecției jurnaliştilor care lucrează pe subiecte legate de drepturile femeilor

Organizaţia neguvernamentală Reporteri Fără Frontiere (RSF) face apel la state să „garanteze” protecţia jurnaliştilor care lucrează pe subiecte legate de drepturile femeilor, cu ocazia marcării a şapte ani de la apariţia mişcării MeToo, relatează AFP.
În întreaga lume, „represiunea împotriva jurnaliştilor specializaţi şi a jurnalistelor rămâne o problemă majoră care necesită implicare din partea tuturor actorilor”, a precizat RSF într-un raport publicat marţi pe tema „Jurnalismul în era #MeToo”.
ONG-ul de apărare a presei face 16 recomandări, inclusiv unele pentru ca statele să îi protejeze pe aceşti jurnalişti şi să „introducă în dreptul penal” circumstanţe agravante în caz de hărţuire cibernetică împotriva jurnalistelor şi a minorităţilor de gen.
RSF le sugerează platformelor digitale ca situaţiile în care jurnaliştii sunt victime ale hărţuirii cibernetice să fie tratate de urgenţă, dar şi să „răspundă fără întârziere la ordinele autorităţilor judiciare”.
Organizaţia pledează, de asemenea, pentru ca redacţiile să-şi instruiască mai bine membrii care sunt susceptibili de a fi victime ale hărţuirii cibernetice şi să înfiinţeze „responsabili editoriali pentru chestiuni legate de gen (‘editori de gen’)”.
RSF a intervievat 113 dintre corespondenţii săi jurnalişti din 112 ţări pentru a evalua impactul mişcării de eliberare a exprimării femeilor în mass-media în urma #MeToo.
Peste 80% au înregistrat o creştere semnificativă a numărului de subiecte legate de drepturile femeilor, probleme de gen şi violenţe sexiste şi sexuale din 2017. Dar, potrivit a mai mult de un sfert, lucrul pe aceste subiecte este periculos: poate duce la expunerea la insulte, ameninţări fizice sau chiar agresiuni.
„Această primăvară feministă în mass-media nu este lipsită de pericole”, a declarat Thibaut Bruttin, directorul general al RSF, aducând un omagiu jurnalistei chineze Sophia Huang Xueqin, care a lansat mişcarea #MeToo în China şi a fost condamnată la cinci ani de închisoare în iunie.
Dezvăluirile din octombrie 2017 despre agresiunile sexuale ale fostului producător american Harvey Weinstein au declanşat o undă de şoc globală şi au eliberat vocile multor victime. Preluare Agerpres