Reînarmarea Europei – Ursula von der Leyen: ”Este momentul Europei şi suntem gata să profităm”
Europa se reînarmează şi are ambiţia să cheltuiască până la 800 de miliarde de euro în acest scop. Companiile din industria de armament de pe continent sunt cele mai interesate de varianta finală a planului Uniunii Europene. Producătorii din sectorul militar așteaptă date concrete pentru a putea să își planifice creșterea producției. România, prin premierul Marcel Ciolacu, este de acord cu suplimentarea cheltuielilor pentru apărare, dar numai dacă acestea nu vor fi contorizate la deficitul bugetar.
5 părți are planul european de consolidare a industriei de apărare de pe continent. Fondul de 800 de miliarde de euro va crește și capacitatea milittara a Europei și va putea ajută la furnizarea de sprijin militar în regim de urgență, Ucrainei. Prezentând pachetul Reinarmarea Europei, șefa Comisiei Europene a explicat că a venit momentul pentru acest pas.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Europa este pregătită să îşi asume responsabilităţile. Europa poate mobiliza 800 de miliarde de euro pentru un continet sigur şi rezilient. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri din NATO. Este momentul Europei şi suntem gata să profităm.
Pachetul include, de asemenea, acțiuni ale Băncii Europene de Investiții. Statele membre ale UE doresc să renunțe la limitele privind împrumuturile acordate firmelor de apărare. De asemenea planul mai prevede un fond comun de economii și investiții pentru a ajută companiile europene să acceseze capital.
O veste bună pentru o companie că Thales, una dintre cele mai mari companii din industria aerospațială și a apărării, care are și o filiala în România. Șeful grupului francez explică de ce ar fi nevoie, din punct de vedere legislativ, pentru că planul de reinarmare să și funcționeze rapid.
O companie industrială ar trebui să fie capabilă să anticipeze comenzile, asta înseamnă că cei care ne dau comenzi trebuie să fie capabili să treacă de la declaraţii la comenzi, astfle că grupuri că Thales să aibă o anumită idee despre investiţii, să se pregătească pentru creşterea producţiei pentru a răspunde acestor nevoi. Să nu fim înţeleşi greşit, la final, comenzile sunt necesare pentru companii ca a noastră pentru a putea să pregătească şi să crească întreaga capacitate de producţie.
În Europa sunt peste 2500 de fabrici de armament, în top fiind Marea Britanie, urmată îndeaproape de Franța. Comapnia britanică BAE systems, fiind a treia companie din lume. România are și ea 30 de fabrici.
Guvernul României este de acord cu alocarea suplimentară a cheltuielile suplimentare pentru apărare, dacă banii vor ajunge direct la fabricile românești din industria de aprare. Premierul Marcel Ciolacu mai vorbește și despre un împrumut de 150 de miliarde de euro că instrument de finanțare.
Șefa Comisiei Europene a explicat că dacă țările membre și-ar crește cheltuielile cu o medie de 1,5 la șut din PIB asta ar însemna un spațiu fiscal de aproape 650 de miliarde de euro pe următorii 4 ani. Producătorii de armament din Europa, așteaptă însă deciziile Consiliului european și măsurile concrete care vor permite acestor companii să își crească producția eficient.