Vineri 2 mai 2025 | București 18˚C / Cer variabil

Reguli noi propuse la examenele naționale. Notele evaluatorilor să fie făcute publice, iar lucrările să poată fi văzute online, înainte de contestații

7 iunie 2024, 20:28 (actualizat 7 iunie 2024, 20:29)

Posibile schimbări la examenele naţionale din acest an. Cel puţin asta îşi doresc mai mulţi părinţi, susţinuţi de federaţii şi asociaţii, care propun ca notele date de fiecare evaluator să fie făcute publice la afişarea rezultatelor. O altă propunere este ca înainte de a depune contestații, elevii să îşi poată vedea online lucrările. Vara trecută numai la Bacalaureat au fost depuse 55.000 de cereri de reexaminare.

Printr-o scrisoare deschisă trimisă Ministerului Educaţiei, mai mulţi părinţi solicită două modificări înaintea examenelor de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională. Prima este legată de afişarea notelor de la probele scrise. Părinţii cer ca ministerul să publice punctajele date de toţi corectorii unei lucrări, doi sau patru după caz, nu doar media finală a notelor.

ALEXANDRA, absolventă clasa a XII-a: Am dat simulările naţionale la care eu, la Limba română, am primit o notă de 7.40 şi cealaltă de 9,60. Nu mi-e ruşine să recunosc notele, dar nu pot să îmi dau seama de unde vine o discrepanţă atât de mare.

Şi la simulare mi-a plăcut că am văzut fiecare corector câte puncte mi-a dat la fiecare exerciţiu, deci da.

A doua solicitare este ca elevilor să li se permită vizualizarea online a lucrărilor, înainte de contestaţii.

Este normal să îţi vezi lucrarea înainte de a depune contestaţie, este normal să vezi punctajul care ţi-a fost acordat. Ar fi mult mai uşor şi pentru profesorii corectori, pentru că se va face contestaţia punctual pe subiectul unde tu nu eşți mulţumit.

Nu ar mai exista aceste incertitudini şi din partea părinţilor şi a elevilor, pentru că de fiecare dată suntem subiectivi.

Categoric sunt de acord în urma atâtor greşeli câte s-au făcut în ultimul timp, chiar sunt de acord. Învăţământul suferă groaznic în acest moment.

Aşa vedem tot efortul în ce se materializează. Aşa putem să nu ştim ce au făcut ei acolo, vedem doar nota.

Scrisoarea deschisă este susţinută de mai multe federaţii ale părinţilor.

DRAGOŞ, unul dintre iniţiatorii scrisorii deschise: Primul argument este creşterea transparenţei. Al doilea argument îl reprezintă respectarea principiului datelor deschise. Sunt nişte cerinţe extrem de simple, de bun simţ, care nu afectează pe nimeni. Nu presupun costuri financiare, umane sau logistice.

În cazul în care noile propuneri vor fi puse în practică, atunci am putea discuta de a doua schimbare importantă care are legătură cu modul în care sunt afişate rezultatele de la examenele naţionale, asta după ce în 2020, Ministerul Educaţiei a decis anonimizarea rezultatelor. Practic, fiecare elev primeşte un cod şi în dreptul acelui cod apar notele de la fiecare probă în parte şi media examenului de Evaluare Naţională, respectiv, de Bacalaureat.

Ministerul Educaţiei transmite că va analiza toate propunerile primite pentru a îmbunătăţi metodologia de organizare a examenelor naţionale, dar de anul şcolar viitor.

Evaluarea Naţională începe anul acesta marţi, pe 25 iunie, iar probele scrise ale examenului de Bacalaureat vor lua startul pe 1 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite