Reguli noi pentru tichetele de vacanţă. Două variante de acordare
Românii care vor să plece în concedii cu vouchere de vacanţă trebuie să îşi amâne sejururile. Tichetele pentru 2025 nu au fost încă distribuite, deşi au trecut aproape patru luni din acest an. Autorităţile nu au publicat şi normele care stabilesc cum va fi achitată vacanţa, având în vedere că jumătate din valoarea tichetelor o suportă angajatul.
Pentru tichetele de anul acesta nu avem normele de aplicare. Dar, dacă doriţi şi mai aveţi de anul trecut tichete rămase, vă putem ajuta.
Zilnic, turoperatorii primesc astfel de telefoane. Românii vor să îşi plătească inclusiv concediul de Paşte cu vouchere de vacanţă.
Dar cum autorităţile nu au venit cu normele de aplicare până acum, tichetele nu pot fi eliberate, mai ales că, de anul acesta, s-au schimbat regulile. Beneficiarii trebuie să suporte jumătate din sumă.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Executivul ia în calcul ca românii care îşi fac concediile cu vouchere de vacanţă să plătească integral cei 1.600 de lei, iar mai apoi să îşi recupereze jumătate din sumă de la angajator, în baza unei facturi eliberate de unitatea de cazare sau de agenţia de turism.
O altă variantă luată în calcul de Guvern este ca firma să dea în avans cei 800 de lei, urmând ca angajatul să pună diferenţa.
Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului: Noi căutăm să facem cât mai simplu acest mecanism. Nici să nu îi punem pe inspectorii ANAF să îi caute pe oameni dacă şi-au depus sau nu facturile, nici să nu îi încurcăm la nivelul în care să punem angajatorul să verifice fiecare factură.
Noile reguli îi vor descuraja pe români să îşi mai facă vacanţele cu vouchere, susţin patronatele din turism.
Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT: Avem două impozite acolo: avem impozitul pe venit şi avem şi un CASS, practic le rămân vreo 600 de lei. Nu mai e un insentiv pentru stimularea turismului românesc, pentru petrecere avacanţelor în ţară.
Întârzierea distribuirii voucherelor de vacanţă va scădea interesul românilor să îşi achite concediile cu aceste tichete, mai ales că cererea este deja pe un trend descendent.
Flavia Protopopescu, turoperator: Sunt multe instituţii care nu mai acordă aceste vouchere de vacanţă, drept urmare şi cererea este în cădere. Cei care încă le au şi sunt pe valoarea de 1.600 de lei încearcă să îşi optimizeze achiziţiile cu aceste vochere de vacanţă, mergând pe mai multe nopţi de cazare, în pensiuni.
Cosmin Vasile, turoperator: Litoralul creşte mult prin vouchere de vacanţă. Avem turiştii care încă mai au vouchere nefolosite de anul trecut şi au acest credit pe carduri. Ei vin în agenţii pentru a-şi pregăti o vacanţă, pentru a-şi face această rezervare, mai ales că vorbim şi de vacanţele de Paşte.
Fiecare leu cheltuit cu tichetele valorice aduce alţi 2,91 de lei la PIB-ul ţării, aşadar impactul este nu doar în buzunarul angajatului, ci și în visteria statului, arată un studiu realizat de Academia de Studii Economice din Bucureşti.