Regizorul seriei „Liceenii” și al filmului „Declaraţie de dragoste”, Nicolae Corjos, împlineşte 85 de ani. Mesajele elevilor cu matricolă şi bentiţă
„Declaraţie de dragoste” (1985) şi seria „Liceenii” (1986), producţii în regia lui Nicolae Corjos, la propunerea scenaristului George Șovu, au devenit un fenomen cinematografic al anilor ’80. Poveştile elevilor cu matricolă şi bentiţă s-au bucurat de o popularitate extraordinară aproape instantaneu, dar şi în deceniile ce au urmat generaţii de cinefili le-au revăzut cu plăcere.
Liceeni, studenţi sau proaspăt absolvenţi fiind, actorii care au fost aduşi atunci în lumina reflectoarelor – Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Tudor Petruţ, Adrian Păduraru – îi transmit regizorului Nicolae Corjos, la mai bine de 3 decenii de atunci, recunoştinţa şi urările lor de bine.
„Nicolae Corjos eşti parte din viaţa mea. Ai făcut filme care însoţesc amintirile oamenilor, despre prima dată când s-au îndrăgostit, când au mers la plimbare de mână, când s-au sărutat. Despre căsătorii, despre copii. Unii dintre ei şi-au botezat copii Alexandru şi Ioana (n.r. protagoniştii din „Declaraţie de dragoste”), mai mult decât atât, un domn mi-a spus foarte mândru că şi-a botezat nepoţii după personajele – Alexandra şi Ioan„, a spus actorul Adrian Paduraru.
„Declaraţie de dragoste” spune povestea romantică a doi liceeni de condiție socială diferită, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor sociale și familiale. Ioana este o fată dintr-o familie modestă, cu multe probleme, iar Alexandru este un băiat provenit dintr-o familie bine-văzută. Mama și profesoara lui intervin în relația celor doi.
Protagoniştii filmului, Teodora Mareş şi Adrian Păduraru, au cucerit generaţii de tineri. Pentru Teodora Mareș a fost rolul de debut în cinematografie.
De la premiera din 1985 a filmului „Declaraţie de dragoste”, Teodora Mareş îşi aminteşte că regizorul Nicolae Corjos a fost impresionat că a venit însoţită de bunicii ei de la ţară.
Nicolae Corjos s-a născut la Hotin, pe 22 mai 1935 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956.
De-a lungul bogatei sale activităţi artistice, polarizate de lumea filmului, a înfiinţat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.
Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care „Mănăstirea Văcărești” (1989), „Sergiu Celibidache” (1991), Concursul Internațional „George Enescu” (1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1995 şi 2001.
Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000, cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.
Nicolae Corjos este membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).
Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lungmetrajele „Ora zero” (1979), „Alo, aterizează străbunica!…” (1981), „Pădurea nebună” (1982), „Declarație de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenție” (1988), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Liceenii Rock’n’Roll” (1991).