Regatul prinţeselor. Povestea surorilor Wagner, o economistă şi o artistă, care au evadat în lumea porţelanului
Să bei cafea dintr-o ceaşcă frumoasă, parte dintr-un set pe care să-l scoţi cu mândrie pe masă când vine cineva în vizită. Să ai un răgaz în care să te bucuri de un obiect, care nu e smartphone sau tabletă. În agitaţia marelui oraş, nimeni nu prea mai are timp să se gândească la asta. Dar arta de pe o ceaşcă eliberează spiritul creativ și transformă visele în realitate.
Surorile Ana și Irina Wagner au ales să evadeze în lumea porțelanului și au dat naștere unei povești care astăzi le poartă numele, o poveste despre cești de basm, bijuterii unicat și cursuri de pictură. În casa de lângă Palatul Cotroceni, alături de Mitică, pisica aproape de-o seamă cu povestea lor, pe muzică de Chopin sunt gândite bijuteriile şi se realizează designul produselor. Le-am găsit pe Ana şi Irina. Aşa cum era de aşteptat, fiecare la biroul ei.
Ana și Irina sunt două femei speciale. Din fetițele cu rochițe dantelate și trecând printr-o adolescență rebelă, fără limite, au ajuns să creeze un atelier de manufactură cu aer aristocratic.
Porţelanul sau aurul alb este laitmotivul vieţii lor. Încă din copilăria petrecută în bună parte la Hunedoara, surorilor Wagner le revin în fața ochilor porțelanurile vechi, transmise din generație în generație, ca și promisiunea solemnă a bunicii că, într-o bună zi, toate vor reprezenta moștenirea lor.
“Am copilărit într-o casă la bunici în Transilvania, unde porţelanurile erau la mare preţ. De pe atunci exista o rutină a mesei. Se aşezau porţelanurile şi nu puteam să ne mişcăm. Era o rigoare. Cam asta este atmosfera din care am venit noi. După, am studiat şi fiecare a mers pe drumul ei. Şi apoi ne-am regăsit”, povesteşte Irina Wagner.
Dar la bază se află talentul artistic al Anei, absolventă a Academiei de Arte Frumoase din București și spiritul antreprenorial al Irinei, de formație economist. Povestea lor a început în 2006, când economista Irina şi Ana artista au pus bazele „Wagner arte frumoase și povești”.
“Albul porţelanului te invită să visezi. Există o compatibilitate între mine şi porţelan. S-a creat o prietenie între noi, pentru că ne potrivim. E minunat că tot ce visez se transformă în porţelan. Cel mai des, creaţia curge în urma unei călătorii a rutinei zilnice. Aşa reuşesc să mă reîncarc, să mă regenerez şi ideile se înnoiesc pe porţelan. Temele vegetale sunt recurente. Cel mai mult îmi place să văd natura, văd o cromatică frumoasă. În Spania m-am îndrăgostit de pinii mari, de forma lor, un timp i-am pictat pe porţelanurile noastre. Şi de acolo vin cu semne noi. Sunt un om urban care iubeşte să evadeze în natură şi să audă valurile mării”, mărturiseşte Ana Wagner.
Conceptul Wagner a evoluat treptat în sfera designului de obiect pe măsură ce porțelanul a devenit element principal în cadrul bijuteriilor inspirate de curentul art-noveau. Inițial, colecțiile au impresionat prin modul ingenios de construcție și, ulterior, au fost introduse piese realizate cu materiale și pietre prețioase.
Nu suferă când porţelanurile sunt sparte pentru că povestea continuă şi se reinventează de fiecare dată. În plus, ţin pasul cu tehnologia, căci porţelanurile sunt acum şi pe net.
În toţi aceşti ani, în atelierul Wagner Arte, mulţi tineri au deprins pictura pe porţelan şi grafica, au reuşit să aibă o meserie în domeniu sau chiar propriile mărci de pictură pe porţelan, ceea ce dă Casei Wagner motive de bucurie şi satisfacţie. Iar îndemnul Anei Wagner este acelaşi pentru fiecare antreprenor: “Să aibă curajul să viseze. Fără această stare de visare nicio idee nu se naşte. Şi dacă visul există, să mergi pe drumul visului, pentru că toate merg de la sine”.