Războiul din Ucraina, șase luni de infern. NATO preconizează o iarnă ”grea” şi un ”război de uzură” în țara invadată de Rusia

24 august 2022, 08:12

Astăzi, 24 august, este o zi care marchează un dublu eveniment: 31 de ani de independenţă şi 6 luni de lupte sângeroase. A trecut o jumătate de an de la invazia brutală a Rusiei. Sunt 182 de zile de când ucrainenii ţin piept temutei armate rusești, timp în care răspunsul Vestului pentru această criză a rămas puternic şi, în mare parte, unit, spre surpriza multora.

Fiecare oră, fiecare moment în care Kievul a rezistat au însemnat o victorie, deşi, în întreaga lume, aproape nimeni nu credea că asaltul militar va dura mai mult de câteva zile.

Neajunsurile unei armate aparant implacabile, aroganţa lui Vladimir Putin, curajul ieşit din comun al ucrainenilor şi susţinerea naţiunilor de pe tot globul au pavat drumul către speranţă.

Astăzi nu va fi nicio paradă în Kiev. Pe principalul bulevard al oraşului sunt doar epavele maşinăriilor de luptă ruseşti, arse şi dezmembrate.

Într-un discurs înregistrat, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina a renăscut în momentul invaziei din 24 februarie şi că vor recupera Crimeea şi teritoriile estice.

Erau semnale, încă de la mijlocul lui februarie, că Vladimir Putin avea să acționeze într-un mod teribil, dar guvernele francez și german, oficialii ruși, chiar președintele Zelenski, sugerau că masarea de trupe la graniță și avertismentele Washingtonului sunt exagerate. Și totuși, Putin a apărut la televizor și a făcut anunțul.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Am luat decizia de a desfășura o operațiune militară specială cu scopul de a proteja oamenii care de 8 ani suferă persecuții și suferă de pe urma genocidului aplicat de regimul de la Kiev. Vom avea drept obiectiv demilitarizarea Ucrainei”

Atacul a început pe 24 februarie, la primele ore ale dimineții. Rachetele au căzut în întreaga Ucraină și trupe terestre au intrat în țară din trei direcții.

În cele 6 luni care au trecut de atunci, s-a schimbat întreaga lume.

Ucrainenii s-au aparat cu o forță la care nimeni nu s-a așteptat, președintele Zelenski le-a fost mereu aproape, cu mesaje zilnice. Rezistența a început de fapt cu el și echipa sa, care au rămas la Kiev tot timpul, de atunci.

Volodimir Zelenski: Le înmânăm oamenilor arme şi le vom înmâna pentru a ne apăra țara tuturor celor care doresc și au capacitatea de a ne apăra suveranitatea. Viitorul Ucrainei depinde de fiecare cetățean.

În primele zile, evenimentele s-au petrecut incredibil de repede. Până la sfârșitul primei săptămâni, țara intrase deja într-o nouă realitate. Drumurile erau presărate cu puncte de control conduse de localnici care aveau orice fel de arme asupra lor, primarii se plimbau prin orașele lor îmbrăcați în haine militare pentru a organiza apărarea, în timp ce milioane de femei și copii au fugit în străinătate. Multe țări au început un program de ajutor militar fără precedent pentru Ucraina.

Joe Biden, preşedintele SUA: Armata rusă a început un atac brutal asupra poporului ucrainean, fără provocare, fără justificare, fără să fie necesar. Acesta este un atac premeditat.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Este o invazie deliberată, cu sânge rece și de mult planificată. În ciuda litaniei sale de minciuni, negare și dezinformare, intențiile Kremlinului sunt clare pentru lume. Liderii Rusiei poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile lor nesăbuite și pentru viețile pierdute.

Mii de ucraineni sunt morți și milioane au fost strămutați, fiecare caz e o tragedie. Ucraina acuză Rusia că a comis peste 27.000 de crime de război.

Olga Kucher, directoare de orfelinat: Inima îmi e sfărâmată. Îmi pare rău… E greu. Când sunt separate familii, e foarte greu.”

Au existat negocieri. Au fost zadrnice, un dialog al surzilor la care au renunțat cele două tabere, după câteva întâlniri.

Atacurile au fost tot mai înverșunate. Rușii au ocupat pentru o lună centrala nucleară de la Cernobîl. S-au retras de acolo, dar Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, rămâne sub ocupația lor acum. Sunt atacuri aproape zilnice acolo, de care se învinuiesc ambele părți. La mijloc, sunt prinși oameni nevinovați.

Raisa Şapoval, localnică: Vă rog, să-i spună cineva (lui Putin, n.r.) că a înnebunit, şi-a pierdut minţile. Cum este posibil ca toate aceste rachete şi bombe să fie folosite acum, în secolul XXI?

Kievul încearcă în prezent o contraofensivă menită să descurajeze trupele ruseșți. Vrea și să zădărnicească planurile ruşilor de a organiza un referendum de independenţă în estul Ucrainei. Politicienii ruși și-au schimbat retorica: vorbesc acum despre crearea unei zone tampon în Ucraina, între Moscova și Vest. Planurile de instalare la Kiev a unui guvern pr-rus și menținerea Ucrainei ca stat independent, dar satelit al Moscovei, s-au spulberat.

Un singur acord, în tot acest răstimp: cu medierea ONU şi a Turciei, Ucraina şi Rusia au convenit crearea unui coridor maritim sigur pentru exportul de cereale din porturile din Marea Neagră. Atât!

Au trecut 6 luni. Ce urmează? Secretarul general NATO prevede o iarnă grea și un război de uzură și le cere aliaților să rămână alături de Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite