Ratele cu dobândă variabilă stagnează, dar românii rămân precauți în privința unor noi credite

8 noiembrie 2023, 18:46

Analiştii financiari estimează că despre rate mai mici putem vorbi abia de la mijlocul anului viitor.

”Avem credit impotecar pentru un apartament şi avem rată mulţi ani. Când l-am luat am avut undeva la 600 de lei pe lună şi a crescut undeva la 900 de lei”, spune o femeie.

Prin asta trec toţi românii care au credit. Ratele au crescut simţitor în ultimul an, iar asta îi face să fie precauţi în a se împrumuta din nou.

”Nu aş face în momentul ăsta un credit. Este inflaţie, dobânzile sunt mari”, spune un cetățean.

”Vremurile sunt tulburi, se ştie. Nu. Nici la cardul de credit. Pe care îl ţin, dar îl ţin aşa că să fie”, arată o femeie.

În luna septembrie, creditarea a stagnat faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Ba mai mult, comparativ cu finalul verii se înregistrează un uşor regres. Creditele de nevoie poersonale sunt singurele care înregistrează creşteri, în timp ce împrumuturile pentru locuinţe sunt în scădere pentru a patra lună consecutiv.

Este efectul dobânzii de politică monetară, pe care Banca Centrală a decis să o menţină pentru a opta şedinţă consecutiv la 7%.

Dobânda de 7% a reuşit să calmeze inflaţia, însă dobânzile vor rămâne tot sus şi se vor mişcă în intervalul acesta de 6 – 8%, mai sus sau mai jos, în funcţie de lichiditatea din piaţă şi de cererea de consum.

Florin Libocor, economist şef bancă comercială: După ce vom vedea care sunt efectele modificărilor cadrului fiscal asupra comportamentului preţurilor, în a doua jumătate a anului viitor vom putea să ne gândim la o începere de relaxare a condiţiilor monetare şi implicit de scădere a ratelor creditelor. Banca Centrală utilizează că orice altă bancă centrală instrumentul ratei dobânzii de politică monetară pentru a controla evoluţia preţurilor.

La nivel naţional, jumătate de milion de români au credite cu dobândă variabilă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite