Putin caută bani pentru bugetul apărării. Kremlinul vrea să aloce acestui domeniu 130 de miliarde de euro până în 2025
Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a Parlamentului, a aprobat, într-o primă lectură, proiectul de lege pentru bugetul pe 2025-2027, care prevede o creștere semnificativă a cheltuielilor militare. Cu un salt de 30% pentru anul viitor, Kremlinul își continuă politica de a canaliza resurse masive în direcția efortului de război, în timp ce Vladimir Putin și echipa sa caută noi modalități de a finanța mașinăria de război a Rusiei, în contextul sancțiunilor internaționale și al izolării economice.
Bugetul militar al Rusiei a cunoscut o creștere impresionantă în 2024, explodând cu aproape 70% față de anul precedent. Această expansiune masivă reprezintă acum 8,7% din PIB-ul național, conform declarațiilor lui Vladimir Putin, marcând o premieră în istoria modernă a Rusiei în privința ponderii cheltuielilor militare în economie.
Deși a crezut că totul se va termina rapid, iată că acum mută bani dintr-o parte în alta pentru a finanța efortul de pe front. Până în 2025, dictatorul de la Kremlin vrea să aloce aproape 13.500 de miliarde de ruble, adică 130 de miliarde de euro, doar pentru apărare, sacrificând astfel alte sectoare ale economiei pentru a susține mașinăria de război.
La aceste sume impresionante se adaugă și bugetul destinat securității interne, care include poliția și serviciile speciale, responsabile în mare parte de reprimarea criticilor regimului. Acesta va crește la 3.460 de miliarde de ruble, adică 33 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 10% din cheltuielile anuale ale statului rus.
După ce tragem linie, acest cumul de cheltuieli pentru apărare și securitate va constitui aproximativ 40% din bugetul Rusiei, fără a lua în calcul multiplele investiții clasificate. Per ansamblu, cheltuielile federale sunt preconizate să crească la 41.500 de miliarde de ruble, echivalentul a aproximativ 400 de miliarde de euro, până în 2025.
Problema e că Putin și acoliții săi au ajuns la fundul sacului. Pentru a alimenta bugetul în creștere, guvernul rus plănuiește să majoreze, începând cu 1 ianuarie, impozitele pe veniturile mari și pe companii. Aceasta este una dintre soluțiile găsite pentru a continua finanțarea ofensivei din Ucraina și a cheltuielilor asociate războiului. Deși documentul mai are câțiva pași de parcurs până vă ajunge la promulgare, știm cu toții cum merg lucrurile în Rusia lui Vladimir Putin.