Punctele gastronomice locale, o alternativă la restaurante. Sunt peste 400 în România

15 octombrie 2024, 21:58 (actualizat 15 octombrie 2024, 22:03)

Punctele gastronomice locale s-au înmulțit în România! Acestea oferă ceea ce restaurantele obişnuite nu reuşesc: bucate alese, specifice regiunii și, mai ales, cu ingrediente din grădinile localnicilor. În plus, gospodăriile oamenilor oferă hrană sănătoasă turiştilor în locuri în care nu ajuns marile lanţuri de restaurante sau fast food.

Sunt peste 20 de puncte gastronomice în Bistrița, iar proprietarii lor s-au asociat pentru ca afacerile lor să fie sustenabile. Pe Valea Cormaia, în apropiere de Sângeorz Băi , cel mai nou punct gastronomic aparține unei familii de fermieri.

Floarea și Vasile Larionesi sunt hotărâți să păstreze tradiția de a mânca sănătos. Carne și lactate din ferma proprie, pâine făcută în casă, legume din grădină.

Oricine dorește să își deschidă un punct gastronomic local, aici este sprijinit de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”.

Elena Bărbos, președinte Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”: Îi sprijinim cu tot ce putem, încă de la faza incipientă, de consultanță privind modul de amenajare, cerințele sanitar-veterinare și până la promovare. E necesară o minimă aranjare și amenajare a bucătăriei astfel încât să se urmeze niște fluxuri firești de alimentație.

Punctele gastronomice locale au prins avânt în ultimii ani. Printre primele înființate în țară noastră sunt cele din Vama Buzăului, jud Brașov. Acum 5 ani, în zonă nu existau restaurante, iar punctele gastronomice locale au rezolvat această problema. Chiar dacă turiștii încă mai cer friptură la grătar sau ciorbă de burtă, proprietarii oferă doar mâncare tradițională.

Alexandra Buzea, proprietar și bucătar al punctului gastro local: Pregătim ciorbă ardelenească, ciorbă țărănească de porc cu afumătură, ciorbă de perișoare. Diferite rețete tradiționale care sunt la noi în zonă. Ciorbă de salată, iară, care este o ciorbă tradițională la noi. Ca și felul doi, este foarte cerută carnea la gârniță, cu mămăligă și murături. Facem ceaun de iepure, noi având iepuri. Facem tochitură de porc cu cârnați de casă.

În toată țară sunt peste 400 de puncte gastronomice locale. Proprietarii trebuie să respecte câteva reguli de bază pentru autorizare și funcționare. În afară de cerințele sanitar-veterinare, cel mai important este să ofere mâncare tradițională, din alimente proaspete produse în gospodăria proprie sau în apropiere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite