Fermierii francezi au anunţat că blochează căile de acces spre Paris. Capitala Franței e apărată de peste 15 mii de polițiști și jandarmi. Drumurile care duc spre Bruxelles și Berlin, blocate de agricultori

Blocați capitalele pare să fie îndemnul sub care au protestat fermierii europeni luni. Drumurile care duc spre Paris, Bruxelles sau Berlin au fost închise de coloanele impresionante de agricultori. Prețurile din ce în ce mai mari la motorină, taxele și o serie de reglementari europene de mediu i-au scos în stradă. Ei spun că prin aceste proteste pun presiune pe guvernanți ca să găsească rapid soluții.
O coloană nesfârșită de tractoare a blocat autostrada din apropierea orașului Beauvais care duce spre Paris. Fermierii au promis că blochează capitala dacă guvernul nu va accepta, în regim de urgență, revendicările lor.
Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne: Nici un tractor nu va intra în Paris sau în oraşele importante. Poziţia de apărare necesită un dispozitiv substanţial.
Executivul francez a mobilizat un efectiv important de polițiști și jandarmi ca să prevină degenerarea acestui protest.
Peste 15.000 de forțe de ordine au fost suplimentate pentru a securiza punctele de acces în capitală și în marile orașe ale Franței, cele două aeroporturi pariziene și depozitul de la Rungis, cel mai mare depozit de fructe și legume din Europa.
Fermierii sunt nemulțumiți de taxele multe și mari, dar și de reglementările ecologice. Toate acestea cresc costurile de producție.
Regis Desrumaux, șeful sindicatului agricultorilor FNSEA pentru regiunea Oise: Vorbim de 4 la sută din teren care să nu fie cultivat, de negocieri comerciale, despre importuri, despre crescătorii de animale, despre transport, despre greutăţile fermierilor, despre controale, despre tot. Deocamdată, guvernul a făcut anunţuri nesatisfăcătoare.
Executivul de la Paris a anunțat că va face eforturi pentru relaxarea reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene privind terenurile agricole neîngrijite. În plus, a renunțat la planurile de reducere treptată a subvențiilor de stat pentru motorină.
O listă de revendicări similare au și fermierii belgieni care, după modelul colegilor francezi, au blocat austostrazile care duc la Bruxelles.
Premierul Gabriel Attal discută cu reprezentanții celui mai mare sindicat agricol din Franța și cu reprezentanții sindicatului care îi reunește pe tinerii agricultori. Împreună cu ministrul Agriculturii și cu ministrul Tranziției Ecologice vor să găsească acele măsuri suplimentare pe care le cer agricultorii pentru a opri protestele.
Cele zece măsuri pe care premierul francez le-a anunțat nu sunt suficiente, spun agricultorii. Sunt deciși să facă o blocadă în jurul regiunii pariziene. Agricultorii spun că ei sunt dispuși să reziste câteva zile, au venit cu frigidere, cu alimente, grătare și cu tot ceea ce este necesar pentru a se odihni peste noapte.
Președintele Emmanuel Macron va vorbi joi, la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene pentru a găsi soluții la criza agricolă
Sindicatele spun că 2.000 de agricultori sunt cu utilajele lor în stradă, pentru a spune guvernului că nu sunt de acord cu măsurile anunțate vineri. Peste 16 de autostrăzi din Franța au puncte de blocaj pe principalele axe rutiere. Luni după-amiază sunt 25 de blocaje.
De la anunțul premierului Gabriel Attal, cu privire la cele zece măsuri pe care vrea să le ia cât se poate de repede pentru a îmbunătăți situația din agricultură, lucrurile au avansat. Începând de sâmbătă, agricultorii din Franța se reorganizează.
Fermierii francezi vor să blocheze din nou axe rutiere importante și de autostrăzi, pentru a ajunge până la Paris. Sunt vizate cele două aeroporturi principale – Orly și Charles de Gaulle și depozitul de fructe și legume de la Rungis, care este cel mai mare depozit de legume și fructe din Europa.
Măsurile sunt insuficiente, spun agricultorii. Ei precizează că ar trebui luate măsuri mai ferme, concrete, care să răspundă punctual la concurența neloială pe care o fac produsele din import. Agricultorii arată cu degetul spre importurile din Spania, Italia, dar și spre cele din Ucraina.
Ei mai spun că veniturile agricultorilor trebuie să crească, remunerațiile fiind extrem de reduse, iar din punct de vedere administrativ fermierii spun că nu mai fac față.
Marți este așteptat un discurs al premierului francez Gabriel Attal. Este un discuts de politică generală în care sunt promise și alte măsuri care să potolească furia agricultorilor.
Fermierii spun că vor sta, luni, în jurul Parisului, la zeci de kilometri de șoseaua periferică a Parisului. Ei vor încerca să blocheze capitala, astfel încât să oprească aprovizionarea parizienilor cu produse de primă necesitate. Este un mod de a pune presiune pe guvern.
Un agricultor a menționat că intenția lor nu ar fi aceea de a ajunge până în centrul Parisului, pentru că atunci “ar încerca să intre direct în gura lupului, ceea ce nu se dorește”, a menționat corespondentul TVR în Franța, Mihaela Antoche.
Ministerul de Interne al Franței a mobilizat pentru protestele de luni 15.000 de polițiști și jandarmi, vechicule blindate și elicoptere pentru a supraveghea, spune ministrul francez de Interne, punctele de baraj, nu neapărat pentru a interveni în forță. El cere moderație și pune accentul pe faptul că toate aceste blocaje trebuie securizate.
În sud-vestul Franței, protestatarii au continuat să blocheze drumurile în afara orașelor Pau, Bayonne și Agen în weekend, iar fermierii au planificat să asedieze Lyon începând de luni după-amiază. Fermierii au început, de asemenea, să blocheze accesul la stațiunile de schi din Pirinei, potrivit The Guardian.
Arnaud Rousseau, liderul principalului sindicat agricol, FNSEA, a declarat că campania și blocajele vor continua până cel puțin joi, când președintele Emmanuel Macron se va alătura altor lideri pentru o reuniune a Consiliului European.
Luni dimineață, ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că vor exista noi anunțuri referitoare la proteste în termen de 48 de ore și că se va deplasa la Bruxelles în această săptămână.
„Continuăm să lucrăm cu reprezentanții lor (…) lucrăm cu ei pentru a propune un anumit număr de măsuri care să arate disponibilitatea guvernului de a rezolva criza”, a declarat Fesneau la televiziunea franceză.
Guvernul francez a fost luat prin surprindere de profunzimea furiei agricultorilor. În urmă cu câteva luni, tinerii fermieri au răsturnat indicatoarele rutiere din orașe și sate în semn de protest, dar acțiunile s-au intensificat în ultima săptămână.