Protestele anti-Hamas se intensifică în Gaza, pe măsură ce controlul strict al grupării începe să slăbească

Pe străzile din Gaza, tot mai mulți palestinieni își exprimă deschis opoziția față de gruparea armată care conduce Fâșia de aproape 20 de ani.
Mulți dau vina pe Hamas pentru că a aruncat acest teritoriu mic și sărac în cea mai gravă criză cu care s-au confruntat palestinienii în mai bine de 70 de ani.
„Lumea este păcălită de situația din Fâșia Gaza”, spune Moumen al-Natour, un avocat din Gaza și fost prizonier politic, cunoscut de mult timp ca un critic vocal al Hamas. Al-Natour a vorbit pentru BCC dintre ruinele orașului său, din cortul care acum ține loc de locuință.
„Lumea crede că Gaza înseamnă Hamas și Hamas înseamnă Gaza”, a spus el. „Noi nu am ales Hamas și acum Hamas este hotărât să conducă Gaza și să ne lege soarta de a lor. Hamas trebuie să se retragă”.
A vorbi deschis este periculos. Hamas nu a tolerat niciodată disidența. Al-Natour pare neînfricat, publicând un editorial furios în Washington Post la sfârșitul lui martie.
„A susține Hamas înseamnă a susține moartea palestinienilor, nu libertatea”, a scris el.
Reporterii BBC l-au întrebat dacă nu este periculos să vorbești așa. „Trebuie să ne asumăm riscul și să vorbim”, a răspuns acesta fără ezitare.
„Am 30 de ani. Când Hamas a preluat puterea, aveam 11 ani. Ce am făcut cu viața mea? Mi-am irosit viața între război și violență din ce în ce mai mare”.
De când Hamas a preluat controlul asupra Gazei în 2007, înlăturând violent rivalii politici, la un an după ce a câștigat alegerile naționale, au avut loc trei războaie majore cu Israel și două conflicte mai mici.
„Umanitatea cere să ne ridicăm vocile”, a spus al-Natour.
Hamas e ocupată să lupte cu Israelul, dar nu ezită să-i pedepsească pe cei care îi critică.
La sfârșitul lui martie, Oday al-Rubai, un tânăr de 22 de ani, a fost răpit de oameni înarmați dintr-un adăpost pentru refugiați din orașul Gaza. Câteva ore mai târziu, trupul său a fost găsit cu răni cumplite.
Comisia Palestiniană Independentă pentru Drepturile Omului a declarat că Oday a fost torturat și că moartea sa reprezintă „o încălcare gravă a dreptului la viață și o execuție extrajudiciară”.
Al-Rubai participase la proteste anti-Hamas recente. Familia sa a acuzat Hamas de moartea lui și a cerut dreptate. Cu câteva zile înainte, al-Rubai postase un videoclip pe rețelele de socializare, în care își exprima teama că luptătorii Hamas îl vor găsi. „Gaza a devenit un oraș-fantomă”, spunea el, uitându-se peste umăr.
Vara trecută, Amin Abed a fost aproape să aibă aceeași soartă, după ce a decis să critice Hamas.
Militanți mascați l-au bătut crunt, i-au rupt oase în tot corpul și i-au afectat rinichii. Abed a supraviețuit, dar a avut nevoie de tratament medical în străinătate.
Acum locuiește în Dubai, dar este în continuare implicat în mișcarea de protest și crede că autoritatea Hamas s-a slăbit.
„Vizează activiști și civili, îi bate și îi omoară pentru a băga frica în oameni. Dar nu mai este cum era înainte”, spune acesta.
Înainte de prăbușirea armistițiului luna trecută, luptătorii Hamas păreau hotărâți să afișeze ostentativ puterea.
Dar acum, în timp ce Israelul atacă din nou fără încetare, aceiași oameni înarmați s-au retras în subteran, iar civilii din Gaza au fost din nou aruncați în focul războiului.
Unele dintre protestele recente sugerează că, după un an și jumătate de bombardamente israeliene, civilii – ajunși la limita răbdării – încep să nu mai se teamă de Hamas.
Beit Lahiya, la nordul Gazei, a fost una dintre cele mai vocale zone.
Un martor care a cerut să rămână anonim a descris mai multe incidente recente în care localnicii au împiedicat luptători Hamas să desfășoare acțiuni militare din comunitatea lor.
Pe 13 aprilie, a spus el, luptători Hamas au încercat să forțeze intrarea în casa unui bătrân, Jamal al-Maznan.
„Au vrut să lanseze rachete din casa lui, dar el a refuzat”, a precizat martorul.
Incidentul a escaladat rapid, rudele și vecinii venind în apărarea lui al-Maznan. Luptătorii au deschis focul, rănind mai mulți oameni, dar în cele din urmă au fost alungați.
„Nu s-au speriat de gloanțe”, a spus martorul despre protestatari.
„Au avansat și le-au spus militanților să-și ia lucrurile și să plece. Nu vă vrem aici. Nu vrem armele voastre care ne-au adus distrugere, devastare și moarte”.
În alte părți din Gaza, protestatarii le-au spus militanților să stea departe de spitale și școli, pentru a evita ca civilii să fie prinși în atacurile aeriene israeliene.
Dar o asemenea sfidare este în continuare riscantă. În Gaza City, Hamas a împușcat mortal un astfel de protestatar.
Cu puține lucruri de pierdut și fără speranțe de încetare a războiului, unii locuitori din Gaza își varsă furia atât asupra Israelului, cât și asupra Hamas.
Întrebat pe cine consideră vinovat pentru catastrofa din Gaza, Amin Abed a spus că este „ca și cum ai alege între holeră și ciumă”.
Mișcarea de protest din ultimele săptămâni nu este încă o rebeliune, dar după aproape 20 de ani de conducere, controlul de fier al Hamas asupra Gazei începe să slăbească.