Miercuri 28 mai 2025 | București 16˚C / Cer acoperit

Proteste în Europa, de Ziua Internațională a Muncii

1 mai 2025, 19:57

De Ziua Internațională a Muncii, sute de mii de oameni au participat la mitinguri în toată Europa, mulți uniți de furia față de agenda președintelui american, Donald Trump. În Serbia, însă, revolta este alimentată de o clasă politică pe care studenții, sprijiniţi de muncitori, nu şi-o mai doresc la putere.

Pentru sârbi, 1 mai este zi de doliu pentru că s-au împlinit exact 6 luni de la tragedia de la Novi Sad, care a declanșat acest val de proteste. Studenților li s-au alăturat cele mai importante sindicate din țară care cer un stat funcțional. Marșul de pe străzile capitalei Belgrad a avut că punct final sediul guvernului.

În Turcia, de obicei manifestațiile de 1 mai se termină cu ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. De dată această, la Istanbul, oamenii au ieșit pe străzi în sprijinul primarului și liderului opoziției Ekrem Imamolu, rivalul președintelui Erdogan, recent arestat sub acuzații de corupție pe care acesta le contestă. Forțele de ordine au intervenit în forță și au arestat mai mulți tineri care doreau să protesteze în piața Taksim. Asta în timp ce președintele Erdogan, proslăvea bunăstarea muncitorilor din Turcia.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: Protejarea drepturilor lucrătorilor noștri, care își binecuvântează
eforturile cu sudoarea frunții lor, a fost întotdeauna prioritatea noastră principală.

Grecii au profitat de ziua internațională a muncii că să ceară salarii mai mari. Sindicatele au declanșat o greva de 24 de ore, traficul urban și feroviar fiind dat peste cap în statul elen.

Guvernul de la Atena a majorat salariul minim lunar de patru ori în cinci ani, până la 880 de euro. Acesta a declarat că obiectivul său este de 950 de euro până în 2027.

Și în Frata sindicatele au organizat mai multe proteste că să facă presiune pentru mai multe drepturi și justiție socială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite