Profitul Hidroelectrica a scăzut cu 35% în 2024

Grupul Hidroelectrica a înregistrat rezultate operaţionale şi financiare în scădere în anul 2024, faţă de anul anterior, influenţate semnificativ de condiţiile hidrologice mai puţin favorabile, iar profitul net al companiei s-a redus cu 35%, la 4,121 miliarde lei, conform datelor financiare preliminare transmise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.
„Performanţa companiei s-a menţinut în linie cu obiectivele stabilite în bugetul aprobat pentru anul 2024, cu o ajustare marginală faţă de estimări. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului s-au redus cu 15%, respectiv 14% faţă de anul 2023, în principal ca urmare a diminuării cantităţii de energie electrică vândută şi preţurilor de vânzare a energiei electrice. Rezultatele obţinute în anul 2024 reflectă aşteptările stabilite în Bugetul aprobat pentru anul 2024, situându-se uşor în scădere faţă de acestea ca urmare a unei hidrologii sub aşteptări”, se menţionează în raportul transmis BVB.
În anul 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de scăderea producţiei de energie electrică, a cantităţii de energie electrică vândută, cât şi de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie.
Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% comparativ cu anul 2023, în perioada ianuarie-decembrie 2024 această cantitate fiind de 13.864 GWh. Această scădere este consecinţa condiţiilor hidrologice deficitare înregistrate în special în perioada aprilie-septembrie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării a înregistrat o diminuare cu aproximativ 18% faţă de perioada similară a anului 2023.
Rezultatele din primele cinci luni ale anului au avut o contribuţie semnificativă la scăderile înregistrate în 2024, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE (Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică), care au condus la perioade de fluctuaţii semnificative ale condiţiilor de piaţă (preţuri şi cantităţi tranzacţionate).
„Această perioadă de ajustare a pieţei la noile condiţii şi reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condiţiile hidrologice limitând capacitatea de producţie a societăţii. Creşterile înregistrate ca efect al acestor intervale de volatilitate pe piaţă, atât din perspectiva cantităţii, cât şi a preţului de vânzare pe piaţa de echilibrare a condus la majorarea valorii contribuţiei la fondul de tranziţie energetică, ceea ce a dus la o creştere a cheltuielilor, uşor peste nivelul bugetat”, explică reprezentanţii companiei în raport.
Veniturile totale ale Hidroelectrica s-au redus anul trecut cu 25%, comparativ cu 2023. Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au scăzut cu 32%, la 2,329 miliarde lei. Această diminuare este cauzată atât de scăderea generală a preţurilor de vânzare a energiei electrice înregistrate în România ca urmare a intervenţiei Guvernului în plafonarea preţurilor, cât şi de reducerea volumelor furnizate în anul 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.
Veniturile din Echilibrare au crescut cu 52%, la 863 milioane lei, avans determinat atât de majorarea volumului, cât şi a preţului energiei vândute pe Piaţa de Echilibrare în 2024 comparativ cu 2023.
Cheltuielile cu apa uzinată au scăzut cu 19%, la 518 milioane lei în anul încheiat la 31 decembrie 2024, reducere determinată de diminuarea cantităţii de energie electrică produsă în anul 2024 faţă de anul 2023, ca urmare a condiţiilor hidrologice nefavorabile.
Cheltuielile cu beneficiile salariaţilor s-au majorat cu 23%, la 886 milioane lei, creştere ce reflectă în principal majorările salariale rezultate din negocierile cu sindicatul salariaţilor, aplicabile începând cu luna iulie 2024, precum şi creşterea numărului efectiv de salariaţi ai Grupului (11% creştere- generată în principal de achiziţia UCM Reşiţa).
De asemenea, cheltuielile de transport şi distribuţie de energie electrică au crescut cu 2%, la 1,228 miliarde lei, ca urmare a majorărilor succesive ale tarifelor reglementate începând cu 1 aprilie 2023, 1 ianuarie şi 1 iunie 2024, creştere influenţată negativ de diminuarea volumelor furnizate.
Energia electrică achiziţionată a scăzut cu 54%, la o valoare de 209 milioane lei, această diminuare fiind efectul acoperirii în mare parte a necesarului de energie electrică pentru segmentul de furnizare din segmentul de producere energie electrică, cât şi al diminuării preţurilor medii ale dezechilibrelor negative.