Profesorul Mihaela Miroiu, despre modificarea adoptată de Senat care interzice orice referire la identitatea de gen: Această modificare a legii este ineptă, nu putea să o facă decât un om care nu înțelege ceea ce spune

18 iunie 2020, 10:38

Această modificare a legii este ineptă, nu putea să o facă decât un om care nu înțelege ceea ce spune. Mai rău este că alții au votat fără să știe ce au votat. În acest amendament la lege se spune foarte clar că nu trebuie să existe niciun fel de identitate de gen și că genul și biologia, respectiv sexul, trebuie să se suprapună întru totul. Asta este contraintuitiv in toate sensurile, începând cu certificatul de naștere – ne naștem de sex femeiesc sau bărbătesc – și avem gen,  înțelesuri ale faptului că aparținem unui sex – respectiv masculin și feminin. Trebuie cumva să scoatem și genul din limbă? Este o chestiune și de lingvistică, subliniază Mihaela Miroiu, profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA.

Profesorul a explicat că este foarte clar că ceea ce înseamnă să fi feminin sau masculin, ce rol și ce sens, căror norme te supui, care ar trebui să fie drepturile tale, dacă ești bărbat sau ești femeie nu au a face cu sexul biologic, respectiv cu faptul că ne reproducem diferit, că avem hormoni diferiți. Omul ăsta nu înțelege diferența între biologic și social (…) Orice urechist cu obsesiile sale propune orice și ceilalți se uită și votează. Acesta este imoral, antidemocratic și foarte îngrijorător pentru nivelul în care noi suntem la ora actuală, a adăugat profesorul universitar.

Senatul a adoptat un proiect controversat, o modificare la Legea Educației care prevede că în școli și universități este interzisă orice teorie sau opinie despre identitatea de gen. Inițiatorii proiectului, doi parlamentari PMP, explică în expunerea de motive că fenomenul prozelitismului a devenit un pericol real în sistemul de învățământ.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu susține că acest proiect, care merge direct la preşedinte pentru promulgare, încalcă legislația antidiscriminare și vor fi interzise cursurile despre identitatea de gen şi egalitatea de şanse. Reacții critice au venit şi din partea mediului universitar, dar şi a unor organizaţii care luptă pentru drepturile minorităţilor sexuale.

SNSPA arată într-un comunicat că: Studiile de gen au dus la schimbări în societate și au dus la elaborarea unor politici sociale care să faciliteze echilibrul în familie, în carieră, care să ofere strategii pentru a combate violența casnică, hărțuirea sexuală și soluții pentru munca domestică. Este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială.

Vlad Alexandrescu a scris pe pagina sa de Facebook că proiectul  este un atac asupra independenţei actului de educaţie, o încălcare flagrantă a autonomiei universitare. Parlamentul României nu are niciun drept să stabilească curricula în universităţi şi în învăţământul preuniversitar.  Se calcă în picioare dreptul la educaţie, la informare, la liberă exprimare. Un abuz cât se poate de clar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite