Profesorii, sufocați de dosare. Sindicaliştii din Educaţie îi cer ministrului Daniel David ca verificarea documentelor pentru bursele sociale să fie făcută de primării
Sindicaliștii spun că profesorii fac deja prea multe hârtii. În sistemul de învăţământ există şase categorii de burse pentru elevi şi pentru fiecare e nevoie de un dosar separat. Directorii se tem că nu îi vor mai putea convinge pe dascăli să verifice corectitudinea actelor, din cauza volumului uriaş de muncă.
La un colegiu din Capitală cu peste 1.100 de elevi, 80 iau burse sociale, aproape 700 iau burse de merit, 60 de rezilienţă şi peste 770 primesc burse de la Primărie.
Silviu Dăneț, directorul comisiei de burse, profesor de matematică: Volumul de documente care trebuie procesat într-un interval scurt de timp. La bursele medicale trebuie să ştim cum interpretăm anumite buletine medicale, la bursele sociale trebuie verificate veniturile.
În prima întâlnire cu noul ministru al Educaţiei, sindicatele au cerut transferarea burselor sociale în sarcina primăriilor.
George Purcaru, vicepresedinte FSLI: În detrimentul activității de la catedră, colegii noștri trebuie să facă aceste dosare de burse. Și mai mult și mai grav este răspunderea pe care o au pentru anchetele sociale și pentru venituri, sunt anumite județe unde chiar sunt trași la răspundere.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale, București: Sub umbrela școlii poate să fie reziliența, poate să fie bursa de merit, atât și nimic mai mult. Iar dacă primăria, și acum vorbesc de Primăria Sectorului 1, care a fost foarte generoasă cu capitolul burse, să fie treaba tot a primăriei. Ele nu au nicio legătură cu școala. El participă la un concurs unde ia un premiu, o dată, dar el primeşte lunar. Pe scurt, sunt elevi în Caragiale care pleacă acasă lunar cu 3.000 – 4.000 de lei.
600.000 de elevi din clasele VI până în ultimul an de liceu primesc în acest an burse de merit pentru media generală peste 9.50, potrivit unei analize edupedu.ro. Este o creştere cu 50% faţă de anul şcolar precedent. Ministrul Educaţiei anunţă că se va uita atent pe criteriile de acordare a acestor burse.
Daniel David, ministrul Educaţiei: Eu nu am făcut aceste metodologii. Metodologiile care se vor face prin ordin de ministru o să treacă şi pe la mine. Şi eu mă uit cu mare atenţie la aceste lucruri. S-ar putea să fiu convins că criteriile care sunt acum sunt bune sau trebuie ameliorate, nu ştiu. Aştept să văd primele metodologii pentru a le putea amenda.
În acest an şcolar se acordă 1,7 milioane de burse. Cele mai multe sunt sociale şi de merit.