Profesorii nu vor testa elevii antidrog, sunt de părere ministrul Educației și liderii sindicali. Experții spun că e nevoie și de centre de tratament și de o înțelegere mai profundă a fenomenului

12 septembrie 2023, 13:42

Testarea elevilor în școli urmează să fie una dintre modalitățile de a descuraja fenomenul. Nu va fi însă responsabilitatea cadrelor didactice, a dat asigurări ministrul Educației, Ligia Deca, în emisiunea Tema Zilei de la TVR Info.

Ligia Deca, la Tema Zilei, despre elevi și consumul de droguri: Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Trebuie respectate principiul acordului parental și al confidențialității

Ligia Deca, ministrul Educației: Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază niște principii. În primul rând, principiul acordului parental. În al doilea rând principiul confidențialității și al evitării oricărui fel de stigmatizare.

De altfel, și sindicaliștii din Educație refuză ferm orice sugestie privind efectuarea testelor antidrog.

Marius Nistor, președinte FSE Spiru Haret: Lucrurile legate de testare țin de specialiști, ele trebuie realizate de asistente medicale sau de medici, în niciun caz de cadrele didactice.

Consumul de droguri la tineri e atât de alarmant, încât șeful statului a anunțat că va fi discutat în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Subiectul testării anti-drog a elevilor continuă să stârnească dezbateri, de la sindicate până la discuții în CSAT.

Președintele Klaus Iohannis: Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.

Testarea în masă nu este o soluție, e de părere șeful guvernului. Marcel Ciolacu a vizitat Colegiul Tehnic Anghel Saligny din Capitală, în prima zi a anului școlar.

Premierul Marcel Ciolacu: Am zis că venim cu modificări legislative, astfel încât, dacă un părinte dorește că și copilul său să fie testat, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului. Nu trebuie să testăm toți copiii din România, să putem prinde dealerii care vând droguri.

Testarea e doar un pas către remedierea problemei, spun experții. România are nevoie de centre de tratament și de o înțelegere mai profundă a fenomentului consumului de stupefiante la tineri.

Cătălin Țone, expert antidrog: Sunt câteva zeci, sute de mii de astel de dependenți și trebuie să-i tratăm. Pentru că, dacă nu-i tratăm, mai ales pe adolescenți nu au o șansă la viață mare, rămân cu sechele grave, dependența reinstalată este mult mai puternică, deci se vindecă mult mai greu.

Eugen Hriscu, psihoterapeut: A demoniza tânărul, a-l apologiza, așa cum se întâmplă acum cu această problemă a drogurilor, nu face decât să creeze un coflict între noi, adulții, care am fi cumva lipsiți de păcat, și ei, care sunt cumva defecți și inferiori și cărora trebuie să li se bage mințile în cap.

Cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri e 13 ani, a declarat șefa Agenției Naționale Antidrog. Statisticile arată că cel puțin un milion de români au consumat droguri măcar o dată în viață.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite