Priorități legislative în noua sesiune parlamentară: legea salarizării, legea pensiilor, legea pensiilor speciale
Parlamentarii puterii au o listă lungă de proiecte pe care să le adopte rapid. Multe sunt jaloane din PNRR şi trebuie îndeplinite pentru ca România să primească banii europeni. Printre ele, legea salarizării unitare, legea pensiilor speciale, care trebuie pusă în acord cu decizia CCR, dar și legea pensiilor generale, asupra căreia liderii PNL și PSD nu se înțeleg.
Gabriel Zetea, deputat PSD: Partidul Social Democrat va încerca să susţină în faţa partenerilor din coaliţie să punem bani pentru reducerea inechităţilor. Adică să luăm pensiile care au ieşit în condiţii egale de muncă, dar cu bani diferiţi, să încercăm să reducem acest decalaj, iar abia apoi să facem creşterea punctului de pensie.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: Lămurirea oricăror inechități se face prin promovarea acestui proiect legislativ. Dacă faci lucrul acesta, poți să faci referire și la eventuale majorări.
Liberalii spun că așteaptă de mult timp de la ministrul Muncii și proiectul legii salarizării.
O altă temă asupra căreia cele două partide nu se înțeleg este asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul fiscal. Mulți liberali nu sunt de acord cu decizia șefilor de partide și ar putea semna pentru o eventuală moțiune de cenzură.
În opoziție apele sunt mai liniștite. Partidele își pregătesc, în detaliu, proiectele, dar și semnăturile pentru o moțiune de cenzură.
Claudiu Târziu, senator AUR: Am gândit trei proiecte. Unul, intitulat Ion Ionescu de la Brad, este dedicat celor care vor să facă investiții în agricultură, acvacultură și piscicultură. Pot obține până în 2 milioane de euro cu garantarea de către stat a împrumutului.
Parlamentarii UDMR vor schimbări în domeniul energiei.
Antal Arpad, senator UDMR: Am depus o lege ce are în vedere noi drepturi și facilități pentru prosumatori. Vreau să insitui dreptul prosumatorului prin care dacă există un surplus de energie electrică produsă să poată să facă decontarea în fiecare luni.
Proiectul depus în Parlament în sesiunea trecută mai prevede că surplusul de energie al prosumatorilor poate fi donat spitalelor, școlilor sau unor membri ai familiilor lor.