Prințul Harry condamnă „răstălmăcirea” declarațiilor sale despre talibani de către presă, familia acestuia fiind pusă în pericol
La o televiziune americană, Harry a acuzat presa că i-a scos cuvintele din context și a spus că această interpretare i-a pus în pericol familia. De asemenea, el și-a apărat declarația, spunând că a vrut să reducă sinuciderile din rândul veteranilor.
Cartea Spare, care a fost publicată marți, a devenit cartea de non-ficțiune cu cele mai rapide vânzări din istorie în Marea Britanie.
Aproximativ 400.000 de exemplare ale memoriilor Prințului Harry au fost cumpărate, în ciuda faptului că multe extrase au fost scurse în presă înainte de lansarea oficială.
Într-un interviu amplu cu Stephen Colbert în emisiunea The Late Show – primul realizat după publicarea unor detalii din carte – Harry a sugerat că au existat încercări de subminare a cărții sale, a vorbit despre relația sa cu fratele său și a atacat presa britanică „bigotă”.
Harry a declarat că scrierea cărții a fost o experiență „cathartică” și „cea mai vulnerabilă pe care a avut-o vreodată în viața sa”, lăsându-l în același timp mai puternic. Dar a adăugat: „Ultimele zile au fost dureroase și provocatoare”.
Harry a afirmat că mass-media a ales în mod intenționat să „înlăture contextul” relatării sale.”Fără îndoială, cea mai periculoasă minciună pe care au spus-o, este că m-am lăudat cumva cu numărul de oameni pe care i-am ucis în Afganistan”, a spus el.
„Dacă aș auzi pe cineva lăudându-se cu astfel de lucruri, m-aș supăra, dar este o minciună”, a explicat el.
El a spus că a vrut să fie sincer cu privire la experiența sa din Afganistan și să le ofere veteranilor spațiu pentru a-și împărtăși experiențele „fără nicio rușine”.
„Întregul meu obiectiv și încercarea mea de a expune aceste detalii este de a reduce numărul de sinucideri în rândul veteranilor”, a adăugat el.
Harry a mai afirmat că Palatul Buckingham a încercat să submineze poveștile relatate în memoriile sale, ajutat de presa britanică. O purtătoare de cuvânt a Palatului Buckingham a refuzat să comenteze această afirmație, precum și alte acuzații făcute de Harry în carte.
Când a fost întrebat despre faptul că fratele său, prințul William, l-ar fi împins în timpul unei dispute, el a arătat publicului colierul care a fost rupt în incident.
„Acesta este, dar acum este reparat. Avem bătăile inimii copiilor mei (gravuri ale citirilor cardiogramei lor) pe care mi le-a dat soția mea”, a explicat el.
În Spare, Prințul Harry dezvăluie pentru prima dată că a ucis 25 de luptători inamici în timpul a două misiuni în regiunea Helmand din Afganistan.
„Așadar, numărul 25 nu era un număr care să-mi dea vreo satisfacție. Dar nici nu era un număr care să mă facă să mă simt rușinat”, spune el.
„Bineînțeles că aș fi preferat să nu am acel număr în CV-ul meu militar și în mintea mea, dar, în aceeași măsură, aș fi preferat să trăiesc într-o lume în care nu existau talibani și o lume fără război. În timp ce mă aflam în căldura și ceața luptei, nu m-am gândit la cei 25 ca la niște oameni. Nu poți ucide oameni dacă te gândești la ei ca la niște oameni. Nu le poți face rău cu adevărat”, a explicat acesta.
El a continuat spunând că nu va uita niciodată când a văzut oamenii sărind de pe World Trade Center la 11 septembrie 2001 și că războiul a fost „răzbunarea uneia dintre cele mai odioase crime din istoria lumii”.
Mediatizarea ulterioară a comentariilor, care au fost divulgate în presă înainte de publicarea cărții, a atras critici din partea unor personalități din armată.
Fostul ofițer de armată, colonelul Richard Kemp, care a supravegheat forțele din Afganistan, a declarat pentru BBC că a fost îngrijorat de referirile la talibanii morți ca fiind piese de șah, spunând că astfel de descrieri ar putea oferi „propagandă inamicului”.
Și fostul colonel Tim Collins, care a devenit celebru în întreaga lume pentru un discurs ținut în ajunul bătăliei în fața trupelor din Irak, a declarat: „A dezamăgit grav echipa”.