Primul pas spre canonizarea părintelui Arsenie Boca

12 iulie 2024, 12:06 (actualizat 12 iulie 2024, 18:27)

Patriarhia Română îl va canoniza pe părintele Arsenie Boca. Decizia este așteptată de ani buni de către credincioși. Odată canonizat, acesta va avea titulatura oficială de Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop. Arsenie Boca este extrem de iubit de romani. Mii de pelerini vin zilnic la mormântul său de la Mănăstirea Prislop pentru a se ruga.

După mai multe ezitări neexplicate de a-l canoniza pe Părintele Arsenie Boca, considerat Sfântul Ardealului, Patriarhia Română a decis că acesta trebuie trecut în rândul sfinților.

Vestea a fost primită cu bucurie de către credincioșii care așteaptă de ani buni această decizie.

Biserica este cea care constată sfințenia pe baza credinței poporului.

Ar fi foarte bine să fie canonizat. Toată lumea îl dorește, mai ales pentru minunile pe care le-a făcut, ar fi foarte bine pentru creștini.

Unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului al XX-lea

Părintele Arsenie Boca este considerat de ucenicii săi ca fiind unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului al XX-lea. El a trăit între anii 1910 și 1989. Este înmormântat la Mânăstirea Prislop, unde zilnic vin foarte mulți pelerini.

În anul 2019, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului referitoare la canonizarea lui Arsenie Boca.

Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie s-a născut pe 29 septembrie 1910. În 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat la Mănăstirea Prislop.

Sfântul Ardealului și temnițele comuniste

A fost arestat de autoritățile comuniste și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari şi nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Odată eliberat, s-a întors la Mănăstirea Prislop, unde a participat la slujbe, a pictat și a lucrat.

În 1955 era anchetat la Timișoara, unde a făcut alte șase luni de detenție.

După ce mănăstirea Prislop a fost închisă, părintele Arsenie a fost exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop, unde a trăit până în 1989, când s-a stins din viaţă.

Citește și: Procesiune cu racla Cuviosului Dimitrie cel Nou în Capitală, pentru a celebra 250 de ani de la aducerea moaștelor sfântului

Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: În prezent, Părintele Arsenie Boca este considerat de către ucenicii săi ca fiind unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX, care a făcut și face minuni. După momentul canonizarii, acestea va avea titulatura oficială de Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.

Despre viața sa au circulat și unele controverse mai mult sau mai puțin argumentate.

Radu Preda, preot: Este un sfânt mai degrabă pentru zilele de astăzi și pe duhul de astăzi. Adică un sfânt care impresionează prin minunele pe care le face și nu neapărat prin exemplu etic pe care l-a dat în timpul vieții. Tipologia unui sfânt precum Arsenie Boca este una diferită de cea a marturisitorilor propriu-ziși din perioada comunistă și mai cu seamă din închisori.

Pe lângă Părintele Arsenie Boca, Patriarhia Română a decis să treacă în rândul sfinţilor alţi 15 preoţi, printre care Ilie Cleopa şi Dumitru Stăniloaie.

Citește și: Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat 16 canonizări. Părinții Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Cleopa Ilie și Arsenie Boca intră în rândul sfinţilor români

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite