Nicușor Dan câștigă pentru a doua oară Bucureștiul. Firea: Nu e nicio dramă, nu suntem învinși. Alinața PSD-PNL câștigă majoritatea sectoarelor

10 iunie 2024, 08:37 (actualizat 10 iunie 2024, 21:59)

Victorie fără dubiu a lui Nicușor Dan în cursa electorală pentru Primăria Generală a Capitalei. Independent, dar susținut de Alianța Dreapta Unită, Nicușor Dan obține detașat cel de-al doilea mandat la una dintre cele mai râvnite primării – Bucureștiul. Gabriela Firea, pe locul doi, pierde la o diferență de peste 20 de procente, potrivit rezultatelor parțiale. Alianța PSD-PNL câștigă în schimb majoritatea sectoarelor.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, candidat independent: Mărturisesc că sunt copleșit de responsabilitatea pe care mi-o dați. În acești ani am luat foarte multe decizii greșite și probabil că o să greșim în continuare, însă niciodată nici eu, și nici colegii care au venit în administrație cu mine nu ne-am băutut și nu ne vom bate joc de mandatul pe care ni l-ați dat.

Cu peste 47 la sută din voturi câștigate, mult în fața celorlalți candidați, și vizibil emoționat de rezultat, Nicușor Dan anunță un plan ambițios pentru Capitală: schimbarea prin voința populară a modului în care sunt împărțiți banii între Primăria Generală și cele de sector.

Edilul vrea să consulte bucureștenii și pentru a decide cine trebuie să răspundă de urbanism în Capitală. Ca să își atingă obiectivele are nevoie însă de susținerea Consiliului General. Pentru creearea unei majorități orice varianta e posibilă și totul se va decide la negocieri.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Scorul de la Primăria Capitalei e o lecție de democrație pe care o respectăm, îi mulțumesc Gabrielei Firea pentru că a făcut o campanie foarte bună.

Rareș Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL: Eu cred în continuare că Nicușor Dan e o calamitate pentru București, bucureștenii au ales în acest fel ca să rămână în aceeași bălțire.

Candidata PSD Gabriela Firea a sperat până în ultimul moment la o minune, să ajungă din nou la Primăria Generală. A acuzat perioada scurtă pentru pregătirea campaniei electorale, dar și fronda comună împotriva sa făcută de contracandidații bărbați.

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală: De ce să vorbim ca niste învinși? Știți părerea mea despre exit poll-uri. Avem o mare șansă să câștigăm!

Gabriela Firea, vicepreședinte PSD și șefa organizației de București spune că nu se pune problema ca cineva să deconteze rezultatul la Primăria Generală. Și că viață merge mai departe, chiar la Bruxelles, deoarece Firea are un loc asigurat pe lista pentru Parlamentul European.

La București, alianța PSD-PNL revendică 4 din 6 sectoare. Datele parțiale arată că liberalului George Tuță câștigă la Sectorul 1, în fața lui Clotilde Armand. La Sectorul 2 încă nu este clar dacă social democratul Rareș Hopincă îl întrece pe actualul primar al Alianței Dreapta Unită. La Sectorul 3, Robert Negoiță câștigă al treilea mandat, la fel ca și Daniel Băluță în Sectorul 4. Sectorul 5 rămâne în familia Piedone. Candidatul Partidului Umanist Vlad Popescu Piedone își succede tatăl care a pierdut cursa pentru București. Iar Ciprian Ciucu câștigă un nou mandat la Primăria Sectorului 6 cu aproape 72%.

Fritz: Îmi asum o candidatură pentru președinția USR. PSD și PNL, calcule pentru alegerile prezidențiale

Partidele trag linie, își calculează victoriile și pierderile, încearcă să facă ordine în propria ogradă și să se replieze pentru următoarele alegeri: din septembrie pentru președinte și din decembrie pentru parlament. Cătălin Drulă renunță la șefia USR și anunță un congres la care proaspătul primar reales al Timișoarei, Dominic Fritz, pare să plece cu prima șansă de a deveni președinte. PSD și PNL își fac socotelile cu gândul la formula de la prezidențiale.

Încă se numără voturile la Biroul Electoral Central.

Rezultatele finale nu vor fi publicate astăzi.

In Capitală, cele mai multe persoane care și-au exprimat opțiunea de vot au fost din categoria 44-65 de ani. Pentru prima dată avem mai mulți alegători tineri, 4,2 milioane de tineri din categoria de vârstă 18-24 de ani versus 3,9 milioane de persoane peste 65 de ani.

Datele provizorii arată o victorie clară a lui Nicușor Dan la alegerile pentru Primăria Capitalei., însă în cazul consiliilor Județene este aproape sigur că cele mai multe au fost câștigate de PSD – 26 de Consilii județene și 11 au fost câștigate de liberali

Prezența la vot – rezultate provizorii

Ora 8.0051,21% dintre români au votat la alegerile europarlamentare, iar 50,17% dintre români și-au exprimat opțiunea e vot la alegerile locale.

Rezultate provizorii la București

Ora 8.00 – Primele date parțiale din București arata că s-au numărat 66,56 % dintre voturi.

Ierarhia pentru Primăria Capitalei nu s-a schimbat, însă s-au schimbat puțin procentele: Nicușor Dan are 46,24% dintre voturi, iar Gabriela Firea 22,66%. Pe locul 3 este Cristian Popescu Piedone cu 16,44% și pe locul 4 Sebastian Burduja cu 7,43%. Mihai Enache este pe locul 5 cu 3,9%.

______________

Conform rezultatelor parţiale publicate pe site-ul AEP, luni dimineaţa, la ora 9,00, după numărarea voturilor din 1.021 de secţii din Capitală, situaţia este următoarea:

Nicuşor Dan (independent, susţinut de ADU) – 262.349 de voturi (46,88%)

Gabriela Firea (PSD) – 124.949 de voturi (22,33%)

Cristian Popescu Piedone (PUSL) – 90.512 voturi (16,17%)

Sebastian Burduja (PNL) – 42.189 de voturi (7,54%)

Mihai Enache (AUR) – 17.124 de voturi (3,06%)

Diana Şoşoacă (S.O.S. România) – 14.495 de voturi (2,59%)

Alexandru Pânişoară (PER) – 3.043 de voturi (0,54%)

Constantin-Titian Filip (independent) – 2.618 voturi (0,47%)

Dorin Iacob (Alternativa Dreaptă) – 2.343 de voturi (0,42%).

Potrivit BEC, în Bucureşti, până la închiderea urnelor, ora 22,00, au votat 41,28% dintre alegători.

Duminică seara, conform exit-poll-ului realizat la ieşirea de la urne de CURS-Avangarde, Nicuşor Dan a fost creditat cu 45% din voturile electoratului.

În Bucureşti au fost organizate 1.289 de secţii de votare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite