Primăvară cu strănuturi și lacrimi în ochi. Este sezonul alergiilor, iar medicii avertizează că imunoterapia cu alergen e singurul tratament care modifică evoluția bolii
A venit primăvara și, pentru mulți, e începutul unei perioade de chin. Rafale de strănuturi, secreții nazale sau mâncărimea ochilor sunt declanșate din primul moment când natura se trezeste la viață. Alergiile de primăvara sunt un calvar și afectează un număr din ce în ce mai mare de oameni. Medicii avertizează că imunoterapia cu alergen e singurul tratament care modifică evoluția bolii.
Odată cu primii muguri ai copacilor și inflorirea plantelor apar și simptomele de alergie. În cele mai multe cazuri sunt confundate cu debutul unei răceli.
În România, una din patru persoane adulte suferă de o formă de alergie și fiecare al treilea copil e diagnosticat cu rinită alergică.
Potrivit Societății Române de Alergologie, aproximativ 80% dintre pacienţii care fac tratament împotriva alergiilor şi simt că au controlul asupra propriilor simptome nu controlează evoluţia bolii către astm alergic. În cazul lor, dar şi al altor pacienţi, este recomandată imunoterapia cu alergen, spun medicii.
CARMEN PANAITESCU BUNU – preşedinte, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică: Este un alergen față de care este persoana sensibilizată, modificat, îmblânzit, care se administrează fie sub forma de tablete, sublingual sau injectabil, astfel încât organismul să redevină cu un răspuns imunorap normal de tip eterogen. În momentul de față, la început de primavară este polenul de pom care călătorește la sute de kilometri adus de vânt după care în mai/iunie ne așteptăm să apară cei cu alergie la polen de graminee, adică iarba care se găsește și la munte și la ses, iar în toamnă sunt diversele buruieni printre care și dezastrul pe care îl face ambrozia.
Alergiile sunt amplificate de poluare, dar și de un stil de viață nesănătos.
CARMEN PANAITESCU BUNU – președinte, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică: Mai grav, impactează asupra vieții intrauterine. Un copil chiar dacă se naște într-o familie fără alergii, are riscul, datorită expunerii organismului mamei, să devina genetic deja predispus spre alergii.
Alergologii susțin că, în prezent, prin complexitatea lor și numărul de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare de sănătate publică a secolului XXI.