Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu: Noul guvern trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor

18 decembrie 2024, 13:33 (actualizat 18 decembrie 2024, 15:56)

Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, avertizează, miercuri, într-un mesaj postat pe Facebook, asupra situației economice și politice a României, subliniind că perspectivele ratingului de țară au fost înrăutățite. El spune că guvernul PSD-PNL a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele: funcționare, investiții, salarii și pensii.

Ciprian Ciucu spune că este nevoie ca noul guvern că să oprească indexarea salariilor și a pensiilor – măsură foarte impopulară și să taie cheltuielile statului, pentru a ajunge la un deficit bugetar, agreat cu Comisia Europeană de cca. 7%.

Trebuie acționat pe două paliere: (1) până la sfârșitul acestui an, guvernul actual (cum ar fi corect) sau noul guvern (dacă va avea timp) trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor – măsură foarte impopulară (!!) și, (2) în următoarele luni trebuie să taie cheltuielile statului, astfel încât să ajungem la un deficit bugetar, agreat cu Comisia Europeană de cca. 7%. ATENȚIE!! Pensile și salariile NU VOR SCADEA, nu vor fi “tăiate” așa cum comunică izolaționiștii! Va fi stopată indexarea doar, nu vor crește în 2025. Efectiv, România nu își pemite să mai aduge 25 de miliarde la deficit!, a scris prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu pe Facebook.

Ciprian Ciucu spune că România riscă o criză multiplă dacă nu își stabilizează guvernul și bugetul

„România, dacă nu ia credite, nu poate funcționa. O perspectivă proastă înseamnă împrumuturi mai scumpe”, a declarat Ciucu, adăugând că instabilitatea politică este unul dintre motivele principale invocate de agenția de rating.

El a atras atenția că această instabilitate nu afectează doar credibilitatea țării pe piețele internaționale, ci și mediul de afaceri. „Am vorbit cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri care, din cauza incertitudinii politice, au oprit investițiile. Este un lanț: investițiile companiilor mari susțin veniturile companiilor mici și mijlocii. Scăderea încrederii duce la scăderea investițiilor și afectează întregul sector privat, unde lucrează milioane de oameni”, a explicat Ciucu.

În plan bugetar, liderul liberal a evidențiat o problemă majoră: deficitul bugetar, care ar putea ajunge la 9%, o cifră nesustenabilă fără măsuri clare. „Guvernul PSD-PNL a crescut semnificativ cheltuielile statului pe toate palierele: funcționare, investiții, salarii și pensii. Este nevoie urgentă de acțiuni pentru a aduce deficitul la circa 7%, așa cum am convenit cu Comisia Europeană.”

Printre măsurile propuse de Ciucu se numără oprirea indexării pensiilor și salariilor pentru anul viitor. „Nu vorbim de tăieri, ci de stoparea creșterilor. România nu își poate permite să mai adauge 25 de miliarde de lei la deficit. Este o măsură impopulară, dar necesară”, a spus el.

Ciprian Ciucu a avertizat și asupra consecințelor politice și economice ale unui posibil blocaj în formarea guvernului. „România fără un guvern la 1 ianuarie 2025 ar transmite un semnal grav de instabilitate, atât politic, cât și economic. Investitorii străini și partenerii strategici și-ar pierde încrederea în noi, ceea ce ar duce la creșterea costurilor de finanțare, scăderea investițiilor și degradarea nivelului de trai.”

El a subliniat că un eșec în formarea unui guvern stabil și pro-european ar încuraja partidele izolaționiste și ar amplifica influențele externe ostile, în special din partea Rusiei. „Izolaționiștii se hrănesc din crize, iar un blocaj acum ar alimenta discursurile anti-europene și anti-NATO, exact înaintea alegerilor prezidențiale.”

Ciucu a încheiat cu un apel la responsabilitate politică. „Avem nevoie de un guvern care să refacă încrederea românilor prin reforme și măsuri înțelepte. Nu este momentul pentru crize generate de calcule politicianiste. România poate repara și construi mai departe, dar pentru asta trebuie să dăm dovadă de seriozitate și unitate.”

Agenția de rating Fitch schimbă perspectiva României de la ‘stabilă’ la ‘negativă’

Fitch Ratings a modificat perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la „stabilă” la „negativă”, menținând totodată calificativul la nivelul „BBB-”. Decizia a fost determinată de o serie de factori economici și politici care amplifică riscurile pentru stabilitatea fiscală și macroeconomică a țării
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă