„A fost pentru prima dată în viața mea când am simțit că aș putea să mor”. Mărturiile celor sosiți din Israel luni. MAE continuă demersurile de repatriere pentru sute de persoane

9 octombrie 2023, 15:10

ACTUALIZARE 22.00 Alţi 115 cetăţeni români au revenit luni în România din Israel, prin intermediul unei curse operate de o companie aeriană privată, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de criză a MAE, în cursul zilei de 9 octombrie 2023, alţi 115 de cetăţeni români au revenit în România, prin intermediul unei curse operate de o companie aeriană privată”, a anunţat MAE într-un comunicat.

MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah şi echipa din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanţa utilizării acestor canale de către cetăţenii români pentru centralizarea corectă a informaţiilor şi eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenţei consulare.

Totodată, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a ministerului (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).

De asemenea, MAE recomandă şi consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că românii care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

ACTUALIZARE Telejurnal 20.00 Oamenii s-au temut pentru viața lor. Orele în șir petrecute în buncărele zguduite de bombe, alimentele puține cu care se puteau hrăni și spaima că nu își vor mai vedea vreodată familia și prietenii i-au pus la grea încercare.

A fost pentru prima dată în viața mea când am simțit că aș putea să mor. Am fost timp de 28 de ore într-un buncăr, ca să fiu în siguranță. A trebuit să dorm acolo.

Sora mea locuiește în Rehovot, la vreo 25 de km în sudul Tel Aviv-ului și pe la 06.30 dimineața au început alarmele și rachetele să cadă. Regula e că, după ce încetează alarmele, să stai încă în buncăr încă 2, 3 minute minim.

„Au atacat oamenii la petreceri. Prietenii mei au fost acolo și nu s-au mai întors. Au murit. E oribil… Scuze, nu mai pot.

177 de pasageri, printre care mulți români, au sosit după-amiază de la Tel Aviv pe aeroportul din Timișoara.

N-am putut să rămânem acolo, să ajutăm și noi mai mult, doar că am fost singură cu 2 copii și a trebuit să vin la familie să fim mai mult cu ei. (…) Nu, nu de frică și nu de teamă, acolo armata este foarte bine pusă la punct. Este situația tensionată, din cauza a ceea ce se întâmplă, când auzim alarma, și este nesiguranță pe străzi. Se simte, se smite tensiunea.

Reporter: – V-ați speriat?

Pasager: – Pentru mine nu, pentru că mai lucrasem vreo 7 ani înainte și cunoșteam cât de cât atmosfera… Acum a fost de o amploare ceva mai mare, dar nu.

Sunt bucuroasă că sunt acasă. Sincer, unde am fost noi, nu am văzut ce se scrie. Mai panicată a fost familia de aici față de ceea ce am trăit noi realitatea. Familia, de la ea am aflat toată nebunia, sincer.

Cu aeronave Tarom sau curse private, peste 800 de români au fost recuperaţi în cele două zile şi două nopţi de zboruri. Cu unele avioane de linie au venit şi mulţi străini.

Sunt mexican. Familia mea este în Mexic, doar eu sunt aici. Din fericire, familia mi-a rezervat un zbor să vin să stau câteva nopţi în România şi apoi să mă reîntorc în Israel. Mulţi oameni au dispărut, au fost răpiţi sau ucişi pe stradă.

În urma unor informații apărute în spațiul public, guvernul va verifica și dacă unora dintre pasageri li s-a cerut să achite 350 de euro pentru un bilet de întoarcere în țară.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Nu cunosc tariful, dar cu certitudine, mâine, după alte vizite, o să am o discuţie cu membri ai Guvernului şi cu ministrul Transporturilor. (…) Am înţeles că multe companii la care ei aveau deja bilet de fapt nu urmează să le returneze banii, ci le oferă alte călătorii.

Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: „Avem şi grupuri în care nu există unanimitate, în care o parte din grup doreşte să rămână în continuare până la sfârşitul programului turistic, iar o parte din grup doreşte să plece.”

În timp ce unii se întorc în România, alții pleacă în Israel și s-au bucurat că zborurile nu au fost anulate. Se tem, dar vor să ajungă acasă.

Zboruri către România vor fi programate, cel mai probabil, și în cursul nopţii sau marți.

CITEȘTE și Radu Ioanid: Situația românilor din Israel este diferită de la caz la caz. Noi nu putem să asigurăm transportul la aeroport. Situația celor din Fâșia Gaza este dublu complicată. În momentul de față nu este nevoie de panică

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Dimineață, la aeroportul din Otopeni, mai mulți israelieni care trăiesc în România își așteptau rudele. Părinți care și-au chemat copiii sau tineri care studiază la noi și și-au adus părinții, de teamă ca situația să nu se agraveze și mai mult.

Adnan este de origine palestiniană, dar are cetățenie israeliană. Ne-a mărturisit că suferă atât pentru arabi, cât și pentru evrei. A venit în România într-o vizită planificată, să își vadă fata, care este studentă la Medicină. Dar se va întoarce în Israel, acolo unde s-a născut.

Adnan, cetăţean israelian de origine palestiniană:Au omorât foarte mulţi oameni acolo. (…) Nu vreau să mor, vreau să trăiesc, să văd că fata mea termină studiile, că îşi face o familie, vreau să îmi cunosc nepoţii. Da, îmi este frică!

Românii care se aflau la rude în Israel s-au întors în țară în această dimineață.

Ieri am călătorit la nepotul cel mic în Haifa și erau puncte de control de poliție, dar vorbeau între ei, deci cum aș vorbi eu cu dvs. și mașinile treceau.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: România și-a adus acasă 800 de cetățeni. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții MAE, ar mai fi încă 800 de români în Israel, vedem cați dintre ei vor cere ajutorul statului pentru a se întoarce acasă. Unii pot veni și pe cont propriu.

Ministerul Român al Afacerilor Externe continuă să ofere sprijin cetățenilor români care vor să se întoarcă din Israel.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu: Am reușit să aducem în țară 802 români, continuăm demersurile

MAE le recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Israel și să își reprogrameze vizitele pe care le aveau în plan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite