Presiune uriașă pe Biden pentru a permite Ucrainei să lovească Rusia cu arme americane. Consilier: Decizia este deja inevitabilă

Președintele SUA, Joe Biden/ Profimedia Images
30 mai 2024, 09:48

Președintele american Joe Biden cântărește temerile legate de o escaladare cu un adversar înarmat nuclear, în timp ce se gândește dacă să lase Ucraina să tragă cu arme americane asupra Rusiei, scrie The New York Times.

Președintele Biden se îndreaptă spre ceea ce s-ar putea dovedi a fi una dintre cele mai importante decizii ale sale în războiul din Ucraina: dacă să revină asupra interdicției de a trage cu arme americane pe teritoriul rusesc.

El s-a împotrivit mult vreme autorizării Ucrainei de a folosi arme americane în interiorul Rusiei, din cauza îngrijorării că ar putea escalada într-o confruntare americană directă cu un adversar înarmat nuclear.

Acum, după luni de plângeri privind restricțiile din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Casa Albă a început o reevaluare oficială – și aparent rapidă – a oportunității de a-și asuma acest risc. Aprobarea utilizării în continuare a armelor americane ar oferi Kievului o modalitate de a efectua contraatacuri asupra unor situri de artilerie și de rachete care se bucură acum de un fel de refugiu sigur chiar în interiorul Rusiei.

Miercuri, în Republica Moldova, secretarul de stat Antony J. Blinken a devenit primul oficial al administrației care a lăsat public deschisă posibilitatea ca administrația Biden să „adapteze și să ajusteze” poziția sa privind atacul în interiorul Rusiei cu arme americane, în funcție de schimbarea condițiilor de pe câmpul de luptă.

„Întotdeauna luăm decizii cu privire la ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Ucraina poate continua să se apere în mod eficient”, a spus Blinken.

Declarația sa vine pe fondul presiunilor tot mai mari, atât din partea aliaților, cât și din interiorul administrației lui Biden. Blinken, care s-a întors dintr-o călătorie de la Kiev la începutul acestei luni, i-a raportat președintelui că ucrainenii ar putea ține teritoriul dintre Harkov și granița cu Rusia doar dacă Biden se va răzgândi. Acest avertisment anterior a fost transmis în privat, în conformitate cu aversiunea profundă a lui Biden de a lăsa să se scurgă dezbaterile din cercul său intim și să creeze presiuni asupra sa pentru a schimba strategia.

Chiar înainte ca Blinken să vorbească public miercuri, Biden era supus unei presiuni enorme din partea aliaților săi. Liderul de obicei precaut al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Economist, într-un interviu publicat la sfârșitul săptămânii trecute, că pierderile de teritoriu ale Ucrainei în apropiere de Harkov ar putea fi contracarate doar dacă Ucraina ar avea libertatea de a elimina artileria și lansatoarele de rachete și posturile de comandă de pe partea rusă a frontierei.

„A refuza Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rusesc îi îngreunează apărarea”, a declarat Stoltenberg. Marți, liderii Franței și Germaniei s-au alăturat acestui cor. Marea Britanie permite deja ca armele sale să fie folosite asupra unor ținte militare din interiorul Rusiei.

Până în prezent, Biden însuși a rămas tăcut, așa cum face adesea când se confruntă cu o decizie politică majoră care face obiectul unei dezbateri complexe în cadrul Casei Albe. Consilierii săi de securitate națională lucrează la elaborarea unei recomandări formale președintelui, știind că impulsul în război s-a mutat în favoarea Rusiei.

Unii dintre consilierii săi – care refuză să vorbească în mod oficial despre o dezbatere în interiorul Casei Albe – spun că sunt de părere că o schimbare a poziției sale este inevitabilă. Dar, dacă președintele își va schimba punctul de vedere, cel mai probabil va veni cu restricții severe privind modul în care ucrainenii ar putea folosi armele furnizate de americani, limitându-le la ținte militare, chiar în interiorul granițelor Rusiei, care sunt implicate în atacuri asupra Ucrainei.

Biden ar păstra probabil interdicția de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc sau în infrastructura critică. În acest punct, el are un anumit sprijin al aliaților: cancelarul german Olaf Scholz a refuzat să furnizeze Ucrainei sistemul german de rachete cu rază lungă de acțiune „Taurus”, de teamă că acesta ar putea ținti Moscova.

Biden nu are prea mult timp la dispoziție. Peste două săptămâni, va începe o lună de întâlniri intensive față în față cu principalii săi aliați, mai întâi la cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, apoi la o reuniune a națiunilor G7 și, în cele din urmă, la o celebrare, la Washington, a creării NATO în urmă cu 75 de ani. La toate aceste apariții, proiectarea unității va fi esențială.

Dar dacă Biden schimbă cursul, oficialii recunosc că cel mai probabil nu va anunța niciodată acest lucru: în schimb, obuzele de artilerie și rachetele americane vor începe pur și simplu să aterizeze asupra țintelor militare rusești.

Cele două mandate ale lui Biden în acest război – să nu lăsăm Rusia să câștige și să nu riscăm să declanșăm al treilea război mondial – au fost întotdeauna în tensiune una cu cealaltă. Dar în cele 27 de luni de la invazia Rusiei, necesitatea de a alege între posibilitatea unei înfrângeri ucrainene și implicarea directă în atacuri pe teritoriul unei superputeri nucleare nu au fost niciodată atât de clare.

De ce agită Putin „sabia nucleară”

Kremlinul, dornic să-i îngreuneze alegerea, a bătut monedă asupra faptului că președintele riscă o escaladare. Săptămâna trecută, acesta a desfășurat o serie de exerciții privind modul de deplasare și de utilizare a marelui său arsenal de arme nucleare tactice.

După declarația lui Stoltenberg pentru The Economist, purtătorul de cuvânt principal al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „NATO cochetează cu retorica militară și cade în extaz militar” și că armata rusă știe cum să răspundă. Întrebat dacă alianța occidentală se apropie de o confruntare directă cu Rusia, el a spus: „Nu se apropie, ci are loc deja”.

Oficialii americani resping din ce în ce mai mult astfel de avertismente ca fiind un bluf. Rusia, spun ei, nu și-a asumat niciodată riscul de a ataca aprovizionarea cu arme a Ucrainei în Polonia sau în altă parte pe teritoriul NATO. Președintele Vladimir Putin a făcut tot ce a putut pentru a evita un conflict direct cu alianța occidentală, chiar și atunci când și-a etalat capacitățile nucleare sau a avertizat, așa cum face în mod regulat Peskov, că Occidentul riscă să transforme un conflict regional într-un al treilea război mondial.

„Putin agită sabia nucleară pentru a-l împiedica pe Biden să lase ca armele americane să fie folosite în contraatac”, a declarat marți Joseph S. Nye, un fost oficial militar american și lider al Consiliului Național de Informații. Nye, profesor emerit la Harvard, a remarcat că „ceea ce se întâmplă este un joc de negociere nucleară și un joc de credibilitate”.

„Putin are o miză mai mare în acesta și va face presiuni pentru a-l determina pe Biden să se abată primul”, a adăugat el.

Acest lucru a fost valabil încă din primele zile ale războiului, când Putin a ordonat ca forțele nucleare să fie puse în stare de alertă, într-un efort de a împiedica NATO să ajute Ucraina după invazie. Dar, după amenințările repetate ale lui Putin că ar putea face uz de arme nucleare, consilierii lui Biden par din ce în ce mai puțin impresionați de declarațiile președintelui rus.

Seth G. Jones, un fost oficial militar american care conduce programul de securitate internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a declarat că, în urma unei călătorii recente la Kiev, a ajuns la concluzia că „îngrijorările legate de utilizarea de către Ucraina a armelor americane pentru a lovi ținte pe teritoriul rusesc sunt deplasate”.

„Ucraina are o nevoie militară legitimă de a slăbi capacitatea Rusiei de a purta războiul”, a spus el, inclusiv de a lovi unitățile sale de producție de petrol și centralele electrice. „Statele Unite au făcut același lucru în Germania și Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”

Jones a adăugat că temerile legate de escaladarea Rusiei sunt „exagerate”.

„Nu a existat o ripostă împotriva altor țări NATO, cum ar fi Marea Britanie, ale cărei arme Ucraina le folosește pentru a lovi ținte din Rusia”, a spus el. „Iar amenințările lui Putin privind escaladările de când a început războiul nu s-au concretizat”.

Dar în interiorul administrației Biden există în continuare o neliniște considerabilă în legătură cu posibilitatea unei escaladări nucleare. Un oficial de rang înalt al administrației a declarat că Washingtonul a transmis îngrijorarea guvernului lui Zelenski privind loviturile împotriva sistemelor de radare nucleare de avertizare timpurie din interiorul Rusiei în ultimele săptămâni.

Pentru a efectua atacurile, ucrainenii au folosit drone și rachete de producție locală. Dar oficialii americani au subliniat că Moscova ar putea percepe greșit intențiile occidentale și au transmis Ucrainei că ei consideră că întreținerea sistemelor de avertizare timpurie este esențială pentru stabilitatea nucleară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite