Presiune fără precedent la Ambulanța Bucureşti – Ilfov, în plin val cinci al pandemiei. Alis Grasu, manager: Să sunăm la 112 doar când avem o urgenţă medicală reală
Peste 53 de mii de solicitări a rezolvat Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov numai în ultimele 14 zile. Mai multe ca niciodată!
16 mii au fost urgenţe de cod roşu şi cod galben. Pentru consultaţii la domiciliu, echipajele medicale au ajuns şi după 10 ore, deşi a fost adus permanent personal în regim de gardă. Chiar au fost zile cu toţi angajaţii prezenţi la muncă.
Alis Grasu, manager, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov: Greu, greu, cu eforturi foarte mari. Apelul nostru către populaţie este să fim corecţi atunci când sunăm la 112, să sunăm la 112 doar când avem o urgenţă medicală reală. Atunci când se exagerează semnele şi simptomele, când solicitarea este încadrată într-un grad înalt de urgenţă, o resursă se deplasează acolo, iar când vine urgenţa reală, aceea de cod roşu, în care viaţa este pusă în pericol imediat, există riscul să nu fie nicio resursă liberă.
Şi au fost mulţi care au exagerat, ba chiar au devenit agresivi, spune dispecera Viorica Dumitru. În 25 de ani de când lucrează la Ambulanţă, niciodată nu a auzit atâtea ca în ultima perioadă.
Viorica Dumitru, dispecer, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov: Chiar au întrecut limitele. N-am mai întâlnit situaţii din astea. Să auzi fel şi fel. Se aud pe înregistrări, că se înregistrează tot. Şi înjurături şi…Sunt agresivi verbal şi când ajung echipajele la adresă, chiar şi fizic. Au impresia că problema lor este cea mai gravă şi cea mai importantă. Şi în cele mai multe cazuri nu este aşa.
Aproape jumătate din solicitări au fost pentru testarea Covid, iar echipajele au ajuns şi după 72 de ore. Şi aceasta, deşi s-au tot făcut detaşări şi suplimentări de maşini.
Cei care au simptome de Covid nu trebuie să sune la ambulanţă pentru testarea gratuită, ci la Direcţia de Sănătate Publică. Cererile se pot transmite foarte uşor şi online, pe site-ul DSP. Vor primi imediat un cod de înregistrare cu care se vor putea prezenta cu mijloace proprii la unul dintre centrele de recoltare din spitale.
Şi centrele de recoltare sunt aprovizionate cu materiale tot cu ambulanţele, care duc probele de acolo către laboratoare, de două ori pe zi.
Pozitivi sunt acum şi 33 dintre salvatori, care au luat virusul din familie. În jur de 150 au fost în izolare şi în carantină, în ultima perioadă. Iar colegii, aceiaşi care duc greul pandemiei de doi ani, aleargă şi mai mult.
Alis Grasu, manager, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov: Se simte oboseala, dar toţi trăim cu speranţa că această pandemie se va termina, că ne vom lua viaţa înapoi. Cred că de ieri a început uşor să scadă numărul de solicitări pentru testare, de aceea a scăzut şi timpul de ajungere la aceste solicitări.
În toată ţara, a scăzut numărul testărilor. Au fost mai puţin de 95 de mii, în ultima zi, cu o rată de pozitivare în scădere, sub 29 la sută. Au fost în jur de 27 de mii cazuri noi, cu aproape 9 mii mai puține decât în ziua anterioară.