Zelenski anunţă că a refuzat deocamdată semnarea unui acord cu Washingtonul asupra mineralelor ucrainene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene, estimând că acesta „nu ar proteja” în acest stadiu ţara sa, informează AFP.
„Nu i-am autorizat pe miniştri să semneze acordul pentru că el nu este gata. În opinia mea, el nu ne protejează”, a declarat Zelenski în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, adăugând că un asemenea acord ar trebui să comporte „garanţii de securitate” pentru Ucraina.
Însă „eu nu văd încă în document această legătură” între minerale şi protecţie, a adăugat el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că au loc negocieri cu SUA asupra schimbului de materii prime pentru sprijinul continuu al Washingtonului în contracararea invaziei ruse, informează dpa.
Preşedintele american Donald Trump a declarat de mai multe ori că Washingtonul caută drept de acces la vastele zăcăminte de pământuri rare şi alte resurse naturale ale Ucrainei, subliniind că SUA ar trebui să primească ceva în schimbul sprijinului său militar.
Stadiul negocierilor între SUA şi Ucraina a rămas deocamdată neclar, în condiţiile în care Zelenski nu a oferit alte detalii la Munchen.
Fostul ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, consilier apropiat al lui Zelenski, a calificat unele cereri ale SUA drept inacceptabile, citând cereri pentru compensaţii atât pentru sprijinul din trecut, cât şi pentru sprijinul viitor.
Acesta nu mai este ajutor, a declarat Kuleba pentru publicaţia germană Der Spiegel.
Declaraţiile făcute de secretarul de stat american Marco Rubio, conform cărora interesul Washingtonului pentru independenţa Ucrainei va depinde mult de investiţiile în zăcămintele minerale, sunt de asemenea halucinante, a spus Kuleba.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că speră să ajungă la un acord asupra mineralelor ucrainene, care ar permite recompensarea, în parte, a SUA pentru ajutorul furnizat Ucrainei pentru a finanţa apărarea ei în războiul cu Rusia.
„O parte din aceşti bani va servi la recompensarea contribuabilului american pentru miliardele de dolari care au fost cheltuite în această ţară”, a declarat Rubio la o zi după convorbirea telefonică între Trump şi Putin, care a schimbat datele în ceea ce priveşte războiul în Ucraina.
O altă parte „va fi reinvestită în Ucraina pentru a reconstrui tot ce a fost distrus”, a afirmat Rubio.
Donald Trump, care critică de mai multă vreme ajutoarele americane trimise Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia, a dat de înţeles la începutul lunii că vrea un acord asupra accesului la resursele miniere ucrainene drept condiţie pentru menţinerea sprijinului SUA.
Ucraina deţine importante resurse de litiu şi titan, care sunt esenţiale pentru tehnologiile de vârf, în special pentru industria aerospaţială şi pentru vehiculele electrice.
Preluare: Agerpres