Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
29 iunie 2023, 07:24

Uniunea Europeană traversează o perioadă de turbulențe economice cauzate și de războiul din Ucraina și trebuie cumva să revenim la rigoarea de dinainte de pandemie și de aceea se discută ca după suspendarea pactului de creștere și stabilitate, să se revină la vechile reguli să fiscal- bugetare mai precis la deficitul maximum de 3%  ori știm că mai multe țări care și- au permis în timpul pandemiei să ridice deficitele foarte mult, trebuie să revină la valorile de dinainte.

Este vorba și despre țara noastră care este acum într-un deficit de 5 procente și ar trebui ca cel puțin până anul viitor să revină la rigoarea economică impusă de Comisia Europeană.

Se mai discută, de asemenea, și despre migrație, un dosar care indirect ne privește și pe noi în chestiunea Schengen, deși și președintele Klaus Iohannis a făcut deseori distincția între problema migrației, care este o problemă europeană și dosarul Schengen, în care noi ne calificăm și ar trebui să intrăm cât mai repede în anul 2023.

Această problemă migrației a fost pusă pe tapet de Austria ca argument să se opună cu veto la intrarea noastră în spațiul Schengen și a venit cu o serie de soluții în ceea ce privește mai exact readmisia retrimiterea înapoi a migranților ilegali care sunt înregistrați pe teritoriul Uniunii Europene, în acest sens se desfășoară deja niște proiecte pe linia de frontieră între România și Serbia și frontiera dintre Turcia și Bulgaria, a transmis Lucian Pîrvoiu.

Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va constitui o oportunitate de a discuta provocările şi abordările comune la nivelul celor două organizaţii în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale.

Ulterior, în cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor dezbate situaţia din Ucraina, în lumina evoluţiilor recente din teren şi din Federaţia Rusă, necesitatea menţinerii sprijinului european puternic pentru acest stat pe toate palierele, precum şi pe implementarea sancţiunilor şi continuarea demersurilor pentru antrenarea răspunderii Moscovei pentru crimele comise în Ucraina.

În continuarea celor agreate la reuniunea Consiliului European din martie, discuţiile liderilor se vor concentra şi pe progresele realizate în direcţia asigurării competitivităţii UE pe termen lung şi de consolidare a Pieţei Unice şi a politicii industriale, urmând să fie abordate şi aspecte privind rezilienţa şi securitatea economică a UE. Este prevăzută şi o discuţie privind implementarea deciziilor anterioare în materie de securitate şi apărare, cu obiectivul consolidării bazei tehnologice şi industriale a apărării europene.

Liderii statelor UE vor avea, totodată, un schimb de opinii cu privire la progresul în implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie privind migraţia, scrisoarea adresată de preşedintele Comisiei Europene în pregătirea acestei dezbateri evidenţiind inclusiv proiectul-pilot dezvoltat de România la graniţa cu Serbia ca exemplu de progres concret în gestionarea eficientă a frontierei externe a UE.

Consiliul European va continua discuţia strategică privind China, în contextul abordării multifaţetate a UE faţă de acest partener, mai arată Administraţia Prezidenţială.

În domeniul relaţiilor externe, liderii vor analiza stadiul pregătirilor pentru Summitul UE – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), care va avea loc în luna iulie, precum şi relaţiile Uniunii Europene cu Vecinătatea Sudică, procesul de aderare la UE al Balcanilor de Vest şi evoluţiile recente în relaţia Belgrad – Priştina.

„Într-un context global marcat de multiple crize, provocări şi evoluţii imprevizibile, în pregătirea reuniunii Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a promovat necesitatea redinamizării demersurilor privind consolidarea capacităţii UE de pregătire şi răspuns la crize prin mecanisme relevante, mai ales prin Mecanismul Uniunii pentru Protecţie Civilă, care şi-a demonstrat constant importanţa şi valoarea adăugată”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite