Klaus Iohannis a început vizita oficială în Republica Coreea. Președintele României a depus o coroană de flori în memoria veteranilor și a mers în Zona Demilitarizată

22 aprilie 2024, 07:25 (actualizat 22 aprilie 2024, 19:29)

Președintele Klaus Iohannis şi-a început vizita în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori în memoria veteranilor și a mers în zona specială de la graniţa cu Coreea de Nord. Din delegația oficială fac parte și câțiva miniștri din cabinetul Ciolacu. Marți, președintele Iohannis se va întâlni cu omologul său de la Seul.

Prima zi a vizitei președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud a cuprins două momente protocolare, care onorează memoria celor care au luptat pentru independență și democrație în peninsula coreeană.

Luni dimineața, șeful statului a participat la o ceremonie militară și a depus o coroană la cimitirul național din Seul, unde sunt înmormântați alături de mii de soldați care și-au pierdut viața în războaiele din Coreea și Vietnam, și patru președinți ai Republicii Coreea.

Ceremonia a fost scurtă și s-a desfășurat după reguli foarte stricte de protocol. Întreaga delegație a României a purtat haine de culoare închisă. Președintele și soția sa au primit câte o pereche de mănuși albe și au primit instrucțiuni foarte precise de la ofițeriul de protocol coreean despre cum și cât să-și încline capul, când să închidă ochii sau câți pași să facă în fața altarului.

Al doilea moment al zilei a fost o vizită informativă în Zona Demilitarizată, linia de demarcație între Nord și Sud, stabilită în 1953. Este o zonă tampon în care au loc, de obicei, întâlniri între cele două părți, se poartă negocieri, se reunesc familii despărțite de război, dar s-au întâmplat și multe incidente de securitate de-a lungul timpului.

Klaus Iohannis se va întâlni cu omologul sau din Coreea de Sud, țară cu care România are un parteneriat strategic încă din 2008, marți dimineață.

În prezența celor doi vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

Şeful statului efectuează, de luni până miercuri, vizita oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol. În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în situaţii de urgenţă.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Cu prilejul vizitei, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

„Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani”, a precizat, la anunţarea vizitei, Administraţia Prezidenţială.

Marţi, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său, Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi şefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii. Va fi evidenţiată şi legătura specială pe care schimburile inter-umane şi culturale, care se bucură de o creştere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească „Insight Romania”.

Miercuri, şeful statului va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va avea o serie de discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR).

Republica Coreea este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite