Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Bruxelles cu Ursula von der Leyen. În martie se renegociază PNRR. Nu se mărește TVA, nu se modifică nici cota unică, dă asigurări premierul

21 februarie 2025, 06:28 (actualizat 22 februarie 2025, 09:33)

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, vineri, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Am discutat și despre recomandările esențiale, să facem o analiză a lor, să vedem când se va întâmpla renegocierea PNRR. Am discutat și reforma fiscală. Nu se mărește nici TVA, nu se atinge nimeni nici de cota unică, a declarat premierul, după întâlnirea cu șefei Comisiei Europene.

„Discuții importante astăzi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre prioritățile cheie ale României: accelerarea PNRR – asigurarea absorbției eficiente a fondurilor și solicitarea unei prelungiri pentru proiecte majore. Reducerea deficitului bugetar fără creșterea TVA – accent pe digitalizare și colectare de taxe. Securitate electorală – combaterea dezinformării și a amenințărilor cibernetice„, a transmis Marcel Ciolacu, vineri, într-o postare pe rețeaua X.

Premierul a menționat că discuțiile au avut ca subiect și ‘rolul Europei în negocierile de pace‘, subliniind că ‘România trebuie să fie la masă!’

‘O Uniune Europeană puternică înseamnă o Românie mai puternică! Mai puternici împreună, UE și România’, a conchis Ciolacu. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că România va solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR), iar acest lucru se va face cel mai probabil în luna martie.

Premierul a fost întrebat într-o conferință de presă la Bruxelles dacă România va cere o modificare a PNRR, așa cum au făcut alte țări care nu s-au descurcat.

Da. (…) Nu că nu s-au descurcat. Suntem într-o dinamică economică. Anumite proiecte am crezut că devin mature într-un anumit timp, avem o anumită legislație în ceea ce privește achizițiile publice, licitațiile, contestațiile și normal că în această dinamică să se discute PNRR după o perioadă de timp. Au terminat Grecia și Italia această discuție și urmează să o aibă și România. E normal. Cred că prin martie (va avea loc această discuție – n.r.)‘, a precizat Ciolacu.

Premierul a menționat că a avut o discuție cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar subiectul prioritar a fost cererea de plată numărul 3 și renegocierea PNRR.

„Am vorbit și de ținta 119, care prevede să se închidă anumite capacități pe cărbune la sfârșitul anului. Au fost mai multe negocieri, ținând cont că avem un deficit asumat anul acesta de 7%, să încercăm proiectele care au cofinanțare foarte mare din partea bugetului național, să le trecem pe coeziune și investițiile care au cofinanțări mai mici să fie prioritare anula acesta. Este un demers început din acest moment, urmează împreună cu domnul ministru al Finanțelor și cu domnul ministrul Boloș să avem întâlniri cu fiecare ministru în parte care are în desfășurare PNRR”, a afirmat șeful Guvernului.

Marcel Ciolacu a mai precizat că s-a discutat și despre reforma fiscală și a adăugat că își menține părerea: nu se mărește nici TVA și ‘nu se atinge nimeni nici de cota unică’. 

Marcel Ciolacu se află vineri la Bruxelles, pentru consultări cu președintele Comisiei Europene privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, dar și pentru a discuta despre situația securității regionale și globale, în contextul negocierilor care au loc la ora actuală în căutarea unei soluții care să pună capăt războiului din Ucraina, a informat Guvernul.

Programul vizitei la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete între premierul Marcel Ciolacu și președinta Ursula von der Leyen, precum și o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu o delegație a Comisiei Europene.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles fac parte vicepremierul şi ministrul de finanţe Tanczos Barna, şi ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, obiectivul premierului Marcel Ciolacu şi al delegaţiei guvernamentale este de a conveni împreună cu oficialii Comisiei renegocierea unor aspecte legate de ţintele şi jaloanele prevăzute în cadrul acestui plan de investiţii publice şi reforme astfel încât România să poată absorbi integral fondurile care i-au fost alocate prin mecanismul european pentru redresare şi rezilienţă, precizează sursa citată.

Suntem ferm motivaţi să ne mobilizăm pentru a recupera decalajele înregistrate, din păcate, până acum, în atragerea acestor finanţări. Există însă o serie de aspecte în cadrul PNRR care necesită adaptarea la realităţile actuale şi o reprofilare a investiţiilor cu o cofinanţare mai mică„, a declarat premierul Marcel Ciolacu înaintea vizitei de lucru la Bruxelles, citat în comunicat.

Şeful Executivului consideră că anii 2025 şi 2026 sunt decisivi ca România să poată beneficia integral de finanţările din PNRR, context în care va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea acestor fonduri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite