Premierul Ciolacu, întâlnire cu delegaţia FMI: Bugetul include cel mai mare volum alocat investițiilor, 7,8% din PIB
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional prezentă în aceste zile la Bucureşti a mers, astăzi, la Guvern pentru o întâlnire cu premierul. Experții nu au cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate, declara ieri ministrul Finanţelor după discuția cu noul şef al misiunii FMI în România.
ACTUALIZARE Menținerea stabilității macroeconomice, ritmul susținut al investițiilor și continuarea reformelor sunt obiectivele Guvernului României pentru acest an, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional, care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria.
”Bugetul recent aprobat în Parlament include cel mai mare volum alocat până acum investițiilor, respectiv 7,8% din Produsul Intern Brut. Vom prioritiza proiectele publice, astfel încât cele aflate în stadiu avansat de implementare să primească finanțarea necesară pentru a fi finalizate într-un ritm alert. O altă linie de acțiune este susținerea proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am alocat resurse bugetare. Valorificăm această fereastră de oportunitate pe care România o are atât pentru dinamica investițiilor, cât și pentru implementarea reformelor asumate prin PNRR și convergente obiectivului nostru de aderare la OCDE în anul 2026”, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Guvernul va continua soluțiile și pentru susținerea sectorului privat. Premierul a punctat măsurile care se adresează industriei alimentare, construcțiilor, încurajării creșterii industriale, precum și investițiile din energie și infrastructură.
În cadrul consultărilor, șeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului de a se încadra, în acest an, în deficitul bugetar de 7% din PIB și de a continua trendul de reducere a deficitului în următorii ani, conform Planului fiscal agreat cu reprezentanții Comisiei Europene. În acest context, premierul Ciolacu a punctat măsurile pentru reducerea cheltuielilor publice de personal, restructurarea aparatului bugetar și reorganizarea administrativ-teritorială, incluse între prioritățile guvernamentale pentru perioada următoare. De asemenea, a menționat măsurile pentru îmbunătățirea colectării veniturilor publice, prin extinderea digitalizării.
__________________________
Experții Fondului Monetar Internațional discută cu premierul Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar pe care și l-a asumat Guvernul pentru acest an, de 7% din Produsul Intern Brut, dar și despre eventuale măsuri pe care l-ar putea lua Executivul, pentru a aduna mai mulți bani la bugetul statului.
Deși, în mod oficial, ministrul Finanțelor, care s-a întâlnit cu experții FMI zilele trecute, a respins faptul că aceștia ar fi cerut creșteri de taxe și impozite, sunt surse din cadrul Ministerului Finanțelor care vorbesc despre un scenariu privind impozitarea progresivă, dar și despre o variantă prin care ar putea crește unele cote de TVA. Sunt însă doar scenarii de lucru, fiindcă România are o misiune specială în acest an,
Guvernul trebuie să se asigure de faptul că nu depășește ținta pentru deficitul bugetar de 7% din Produsul Intern Brut.
Totodată, la finalul acestei luni, pe data de 21 februarie,prim-ministrul va merge la Bruxelles și va discuta despre întregul pachet de măsuri fiscale cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Joong Shik Kang, economist de origine sud-coreeană, l-a înlocuit recent pe Jan Kees Martijn în funcția de șef al misiunii FMI pentru România.