Pregătiri pentru ploi abundente. Diguri provizorii, instalate în Teleorman. Autoritățile sunt în alertă
Vestul ţării a intrat deja sub avertizare cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, iar de mâine dimineaţă potopul se extinde în aproape toată ţara. În unele judeţe, aflate sub cod portocaliu, cantităţile de apă vor fi de 70-80 de litri pe metru pătrat. Vremea rea va ţine cel puţin până luni dimineaţa şi sunt posibile inundaţii, mai ales în sudul şi centrul ţării, dar şi în Moldova, inclusiv în judeţele Galaţi şi Vaslui, lovite deja de dezastrul de acum două săptămâni. În mai multe localități s-au făcut deja diguri provizorii din saci cu nisip și s-au montat panouri din aluminiu pentru ca revărsarea apelor să nu prindă oamenii nepregătiţi.
În Islaz, județul Teleorman, localitate aflată aproape de Dunăre, chiar la gura de vărsare a Oltului, angajați de la gospodărirea apelor au început de vineri să pregătească sacii cu nisip. Timp de două zile au muncit de dimineața până seara. Au ridicat un dig mobil din aproape 6.000 de saci și au montat panouri din aluminiu.
Specialiștii spun că Oltul ar provoca probleme doar dacă ar mai crește cu 6 metri.
Daniel Drăgănescu, şef Sistem Hidrotehnic Olt-Dunăre: Având în vedere prognozele hidro-meteorologice care prevăd creșteri de debite s-a executat un dig provizoriu în acest punct critic. Pe 200 de metri s-a facut amenajarea.
Zona e una cu risc de inundații. Casele de la marginea satului sunt cele mai vulnerabile, iar oamenii au fost anunțați de pericol.
Ion Geară, primarul localităţii Islaz, Teleorman: În situația în care Dunărea va veni cu debit foarte mare și având în vedere că linia de apărare e afectată e rodată din cauza eroziunii din viiturile Oltului în 2013 face ca linia de apărare pe o porțiune de 350 de metri să fie întreruptă.
Sute de saci se pun și în zonele Ciocănești și Baital, de pe brațul Borcea, în județul Călărași, pe o lungime de câteva sute de metri.
Autoritățile de la București au transmis prefecților din județele vizate de codurile meteorologice să ia toate măsurile de prevenție și să informeze populația. Toate inspectoratele pentru situații de urgență vor fi mobilizate să intervină.
Debitele Dunării erau azi-dimineața de 7.300 mc/s, aproape dublul mediei pentru septembrie. Vor ajunge în următoarele zile la 8.000 mc/s. Doar în unele zone, în aval de Turnu Măgurele, debitele Dunării pot fi şi de 9.200-9.500 mc/s, în condiții de ploi abundente.
Sorin Lucaci, director general „Apele Române”: Este o valoare gestionabilă din punctul de vedere al Administrației Naționale Apele Romane, până la un debit de 10.000 mc/s, nu se atinge nici măcar piciorul digurilor respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-alungul Dunării.
Cod Galben de ploi torențiale în vestul țării
Autoritățile se uită cu îngrijorare la bazinul hidrografic Prut – Bârlad și către județele Vaslui și Galați, grav afectate deja de inundațiile de acum două săptămâni pentru că și ele se află pe harta cu vreme rea a meteorologilor.
Meda Andrei, meteorolog ANM: Avem coduri galbene și portocalii mâine pe zi și mâine noapte, ploi abundente și intensificări ale vântului vor fi în sud și est, iar duminică spre luni noapte în jumătatea de est Moldova, Muntenia, Dobrogea și estul Transilvaniei. Aici se așteaptă cantități de peste 50-70 litri pe metru pătrat în 12 ore, în rest la galben ploi și instabilitate, dar cantităti mai mici de precipitații, 40-45 litri pe metru pătrat
Mâine va fi cod portocaliu de furtuni în mai multe județe
Vor fi și intensificări ale vântului de mâine și se vor accentua spre seară și în noaptea de duminică spre luni. În unele zone rafalele vor avea peste 70 de km pe oră.