Postul Paștelui cu prețuri mai mari la fructe și legume. Producătorii spun că au fost nevoiți să crească preţurile din cauza costurilor mai mari

2 martie 2025, 19:38 (actualizat 2 martie 2025, 19:43)

Luni începe postul Pastelui, cel mai lung si mai aspru post din an. În afara restricţiilor, credincioșii trebuie să facă faţă şi scumpirilor care au apărut la fructele si legumele proaspete, dar şi la conserve. Producătorii spun că au fost nevoiți să crească preţurile din cauza costurilor mai mari.

Cu o zi înainte să înceapă postul Paștelui, în piețele din Capitală a fost forfotă mare. Clienții căutau legume și fructe la prețuri cât mai mici. Iar producătorii agricoli își lăudau marfa, pregătită special pentru această perioadă.

Agricultorii și comercianții vând kilogramul de fasole și pe cel de spanac cu 15 lei. Tot atât costă și o caserolă de urzici sau un snop de lobodă. În ultimele luni, fructele, legumele și produsele procesate din aceste materii prime au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri dintre toate alimentele, arată datele Instititului Național de Statistică.

CĂTĂLIN DEACU – jurnalist TVR: Cel mai mult s-a scumpit margarina. De exemplu, la începutul anului, pretul acestui produs a fost mai mare cu aproape 20% decât în perioada similară a anului trecut. Și pentru fructele proaspete am plătit mai mult cu peste 11%, iar pentru legume, cu aproape 8%. Și alte produse necesare în perioada postului au înregistrat creșteri de prețuri.

Reprezentanții agricultorilor spun că au avut cheltuieli mai mari cu forța de muncă, dar și cu benzina și cu motorina, mai ales că la 1 ianuarie a crescut salariul minim și au fost majorate accizele la carburanți. În sezonul rece, producția locală nu acoperă necesarul de consum, așa că în piețe și magazine ajung cantități mari de fructe și legume din import.

GHEORGHE VLAD – preşedinte, Organizaţia Interprofesională Legume-Fructe: Factorul determinant al acestor scumpiri sunt importurile. Cumpărăm pastă de tomate din China, în fiecare an 60.000 de tone, (…) din Iran, din Egipt de peste tot pentru că suprafața cultivată în câmp pentru industrializare se cifrează undeva la 2000 de hectare.

Nutriționiștii recomandă ca în perioada postului să avem o alimentație echilibrată.

MARILENA OPRIŞANU – nutriţionist: În locul proteinelor animale putem înlocui cu leguminoase, cu ciuperci, cu cereale integrale, cu semințe oleaginoase, nuci, migdale, semințe de dovleac.

Postul Paștelui ține 40 de zile, până pe 19 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite