Portavionul francez Charles-de-Gaulle, nava-amiral a flotei franceze, a fost plasat în premieră sub comandamentul NATO

Franţa va plasa pentru prima dată portavionul Charles-de-Gaulle, nava-amiral a flotei sale, sub controlul operaţional al NATO, pentru o misiune de 15 zile în Mediterana, a anunţat joi Statul Major al armatei franceze, informează AFP.
Această misiune la care participă nave din mai multe ţări (SUA, Grecia, Spania, Portugalia) se va derula din 26 aprilie până pe 10 mai, sub comandamentul Statului Major maritim StrikforNATO, care numără 15 naţiuni, printre care Franţa, şi este condusă de un viceamiral american.
„Este pentru prima dată când portavionul nuclear Charles-de-Gaulle şi întreaga sa escortă, printre care un submarin nuclear de atac (SNA), sunt plasate sub controlul operaţional al NATO timp de 15 zile, cu ocazia unei activităţi de vigilenţă operaţională, ceea ce este mult mai semnificativ decât un exerciţiu”, a subliniat pentru AFP viceamiralul francez Didier Maleterre, numărul doi al comandamentului maritim al NATO (Marcom).

Cu toate acestea, precizează viceamiralul, „nu ne vom pierde câtuşi de puţin autonomia strategică”. „În orice moment se poate recupera mandatul şi, cât ai pocni din degete, se poate recupera comandamentul naţional în timpul operaţiunilor, dacă este necesar„, a adăugat el.
Această misiune „ne va permite să intrăm în rând, plasându-ne la aceaşi nivel ca aliaţii noştri. De asemenea, vom învăţa multe (…), trebuie construit un know-how reciproc„, a declarat comandantul grupului aeronaval francez, contraamiralul Jacques Mallard.
Grupul aeronaval (GAN) francez, cel mai mare din Europa, îşi va relua astfel la sfârşitul lui aprilie operaţiunile, după opt luni de lucrări urmate de mai multe teste pe mare.
Membru fondator al NATO, organizaţie înfiinţată în 1949 pentru a face faţă ameninţării sovietice, Franţa a părăsit comandamentul militar integrat în 1966, la impulsul generalului De Gaulle, din cauza unor dezacorduri cu SUA.
Ea a revenit în comandament în 2009, însă nu şi în Grupul pentru planurile nucleare al Alianţei. Grupul aeronaval este format din portavionul cu propulsie nucleară Charles-de-Gaulle, care are circa 30 de avioane de vânătoare Rafale Marine, un submarin nuclear de atac (SNA), fregate specializate şi o navă de realimentare.
Preluare: Agerpres