Politico: Ce este în neregulă, brusc, cu TikTok?
În ultimele luni, guvernele din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și din întreaga Europă au luat măsuri pentru a interzice utilizarea TikTok pe telefoanele oficialilor. Dacă vor reuși să obțină ceea ce vor, aplicația s-ar putea confrunta cu noi restricții. Casa Albă a cerut ca ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, să vândă aplicația sau să se confrunte cu o interdicție totală în SUA.
Dar se potrivesc acuzațiile? Oficialii din domeniul securității au oferit puține detalii despre motivele pentru care acționează împotriva TikTok. Acest lucru se poate fi din cauza sensibilității legate de chestiuni de securitate națională sau poate indica pur și simplu faptul că nu există prea multă substanță în spatele fanfaronadei.
Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, va fi interogat joi în Congresul SUA și se poate aștepta ca politicieni din toate părțile să îl interpeleze cu privire la pericolele TikTok. Iată câteva dintre temele pe care aceștia le-ar putea aborda:
1. Accesul chinezilor la datele TikTok
Poate că cea mai presantă îngrijorare se referă la potențialul acces al guvernului chinez la grămezile de date ale milioanelor de utilizatori ai TikTok.
Oficialii occidentali din domeniul securității au avertizat că ByteDance ar putea face obiectul legislației chineze privind securitatea națională, în special al Legii privind securitatea națională din 2017, care impune companiilor chineze să „sprijine, să asiste și să coopereze” cu eforturile serviciilor naționale de informații. Această lege este un cec în alb pentru agențiile de spionaj chineze, spun ei.
De asemenea, datele utilizatorilor TikTok ar putea fi accesate de sutele de ingineri chinezi și de personalul operațional al companiei, oricare dintre aceștia putând lucra pentru stat, spun oficialii occidentali. În decembrie 2022, unii angajați ai ByteDance din China și SUA au vizat jurnaliști de la instituții media occidentale care foloseau aplicația (și au fost ulterior concediați).
Instituțiile UE au interzis luna trecută personalului lor să aibă TikTok pe telefoanele de serviciu. Un e-mail intern trimis personalului Autorității Europene pentru Protecția Datelor, văzut de POLITICO, spunea că această măsură urmărea „să reducă expunerea Comisiei la atacuri cibernetice, deoarece această aplicație colectează atât de multe date de pe dispozitivele mobile care ar putea fi folosite pentru a organiza un atac asupra Comisiei”.
Iar Comisia irlandeză pentru protecția datelor, principalul organism de reglementare a confidențialității TikTok în UE, urmează să decidă în următoarele luni dacă compania a transferat ilegal datele utilizatorilor europeni în China.
Scepticii argumentului privind securitatea spun că guvernul chinez ar putea pur și simplu să cumpere grămezi de date ale utilizatorilor de la brokeri nereglementați. Companiile americane de social media, precum Twitter, au avut propriile probleme în a proteja datele utilizatorilor de ochii curioși ai guvernelor străine, notează aceștia.
TikTok spune că nu a oferit niciodată date guvernului chinez și că ar refuza dacă i s-ar cere să facă acest lucru. Strict vorbind, ByteDance este înregistrată în Insulele Cayman, ceea ce, potrivit TikTok, ar proteja-o de obligațiile legale de a ajuta agențiile chineze. ByteDance este deținută în proporție de 20 la sută de fondatorii săi și de investitorii chinezi, 60 la sută de investitori globali și 20 la sută de angajați.
Compania a dezvăluit două planuri separate pentru protejarea datelor. În SUA, Project Texas este un plan de 1,5 miliarde de dolari pentru a construi un zid între filiala americană și proprietarii săi chinezi. Versiunea europeană de 1,2 miliarde de euro, denumită Project Clover, ar urma să mute majoritatea datelor europene ale TikTok pe servere din Europa.
Cu toate acestea, Theo Bertram, principalul lobbyist european al TikTok, a declarat, de asemenea, în luna martie, că ar fi „practic extrem de dificil” să se oprească complet transferul datelor europene către China.
2. O cale de acces pentru spionii chinezi
Dacă agențiile chineze nu pot accesa datele TikTok în mod legal, pot intra pe ușa din spate, susțin oficialii occidentali. Spionii cibernetici chinezi sunt printre cei mai buni din lume, iar munca lor va fi mai ușoară dacă seturile de date sau infrastructura digitală sunt găzduite pe teritoriul lor național.
Agențiile de informații olandeze au sfătuit oficialii guvernamentali să dezinstaleze aplicațiile din țările care desfășoară un „program cibernetic ofensiv” împotriva Olandei – inclusiv China, dar și Rusia, Iran și Coreea de Nord.
Criticii argumentului legat de spionajul cibernetic fac referire la un studiu realizat în 2021 de Citizen Lab al Universității din Toronto, care a constatat că aplicația nu a prezentat „un comportament vădit malițios”, așa cum ar fi de așteptat de la un spyware. Cu toate acestea, directorul laboratorului a declarat că cercetătorilor le lipseau informații despre ce se întâmplă cu datele TikTok deținute în China.
Proiectul Texas și Proiectul Clover de la TikTok includ măsuri pentru a liniști temerile legate de spionajul cibernetic, precum și accesul legal la date. Planul UE ar da unui furnizor european de securitate (care urmează să fie încă stabilit) puterea de a verifica politicile de securitate cibernetică și controalele de date și de a restricționa accesul unor angajați. Bertram a declarat că acest furnizor ar putea vorbi cu agențiile europene de securitate și cu autoritățile de reglementare „fără ca noi [TikTok] să fim implicați, pentru a da încredere că nu este nimic de ascuns”.
Bertram a mai spus că firma caută să angajeze mai mulți ingineri în afara Chinei.
3. Drepturi de confidențialitate
Criticii TikTok au acuzat aplicația de colectare în masă de date, în special în SUA, unde nu există drepturi federale generale de confidențialitate pentru cetățeni.
În jurisdicțiile care au legi stricte privind confidențialitatea, TikTok se confruntă cu acuzații răspândite de nerespectare a acestora.
Compania este investigată în Irlanda, Marea Britanie și Canada în legătură cu modul în care a gestionat datele utilizatorilor minori. Organismele de supraveghere din Țările de Jos, Italia și Franța au investigat, de asemenea, practicile sale de confidențialitate în ceea ce privește publicitatea personalizată și pentru că nu a reușit să limiteze accesul copiilor la platforma sa.
TikTok a negat acuzațiile formulate în unele dintre rapoarte și a susținut că societățile de tehnologie din SUA colectează aceeași cantitate mare de date. Meta, Amazon și alții au primit, de asemenea, amenzi mari pentru încălcarea confidențialității europenilor.
4. Operațiuni psihologice
Poate cea mai gravă acuzație, și cu siguranță cea mai inedită din punct de vedere juridic, este aceea că TikTok face parte dintr-o luptă civilizațională chineză atotcuprinzătoare împotriva Occidentului. Rolul său: să răspândească dezinformare și conținuturi abrutizante în mințile tinerilor occidentali, semănând dezbinare și apatie.
La începutul acestei luni, directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA a avertizat că controlul chinezesc asupra algoritmului TikTok ar putea permite guvernului să desfășoare operațiuni de influență în rândul populației occidentale. TikTok afirmă că are aproximativ 300 de milioane de utilizatori activi în Europa și în SUA. Aplicația s-a clasat pe locul întâi în topul celor mai descărcate în 2022.
În 2019 au apărut rapoarte care sugerau că TikTok cenzura conținut pro-LGBTQ și videoclipuri care menționau Piața Tiananmen. ByteDance a fost, de asemenea, acuzată că a împins videoclipuri de pierdere a timpului către copiii occidentali, în contrast cu conținutul educațional sănătos servit pe aplicația sa chineză Douyin.
Pe lângă acuzațiile de „operațiuni de influență” deliberate, TikTok a fost criticată și pentru că nu reușește să protejeze copiii de dependența de aplicația sa, de provocările virale periculoase și de dezinformare. Autoritatea franceză de reglementare a declarat săptămâna trecută că aplicația se află încă în „stadii foarte incipiente” de moderare a conținutului. Sediul italian al TikTok a fost percheziționat săptămâna aceasta de autoritatea de reglementare în domeniul protecției consumatorilor cu ajutorul forțelor de ordine italiene pentru a investiga modul în care compania protejează copiii de provocările virale.
Cercetătorii de la Citizen Lab au declarat că TikTok nu aplică o cenzură evidentă. Alți critici ai acestui argument au subliniat că platformele deținute de occidentali au fost, de asemenea, manipulate de țări străine, cum ar fi campania Rusiei pe Facebook pentru a influența alegerile din 2016 din SUA.
TikTok spune că și-a adaptat moderarea conținutului din 2019 și că publică în mod regulat un raport de transparență cu privire la ceea ce elimină. De asemenea, compania a promovat un „centru de transparență” care s-a deschis în SUA în iulie 2020 și unul în Irlanda în 2022. De asemenea, a declarat că se va conforma noilor reguli de moderare a conținutului din UE, Legea privind serviciile digitale, care va solicita ca platformele să ofere acces autorităților de reglementare și cercetătorilor la algoritmii și datele lor.