Politehnica București vrea să lanseze un nou program spațial național și începe o campanie de strângere de semnături pentru realizarea acestuia

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a anunțat că intenționează să lanseze un nou program spațial național, cu obiectivul de a pregăti următorul astronaut român și de a poziționa România în ‘avangarda inovației’ aerospațiale europene. Pentru a obține susținere în realizarea proiectului, instituția de învățământ începe o campanie de strângere de semnături.
Campania de strângere de semnături va viza nu doar comunitatea academică, ci și întreaga societate, pentru a obține susținere publică și instituțională.
‘Astăzi lansăm un apel la acțiune. Politehnica București și partenerii săi deschid drumul pentru un nou capitol în istoria aerospațială a României. Avem studenți excepționali, cercetători de top și un potențial uriaș. Este timpul să visăm din nou la cosmos și să transformăm acest vis în strategie națională. Ne dorim un program spațial care să formeze următorul astronaut român și să inspire o nouă generație. România trebuie să stea la masa celor care construiesc viitorul în spațiu‘, a declarat rectorul Mihnea Costoiu, citat într-un comunicat de presă.
Anunțul a fost făcut în cadrul Summitului European SpaceFEST 2025, desfășurat luni, 12 mai 2025, la Palatul Parlamentului, organizat în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA) și cu sprijinul European Space Agency, al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și al Guvernului României, a reunit lideri din cercetare, industrie, educație și politică.
România este deja implicată în numeroase proiecte internaționale prin parteneriatele sale cu ESA și alte agenții spațiale, dar nu are încă un program spațial integrat și orientat spre formarea de specialiști și misiuni proprii. În același timp, țări vecine și state din Uniunea Europeană – precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Austria – au dezvoltat în ultimii ani programe naționale spațiale, unele trimițând deja astronauți în colaborare cu ESA sau NASA. Ungaria, de exemplu, pregătește deja lansarea celui de- al doilea astronaut maghiar, iar Polonia are planuri ambițioase legate de sateliți proprii, se mai arată în comunciat.
În paneluri dedicate educației, sănătății, inovației și colaborărilor internaționale, din cadrul Summitului SpaceFest s-a subliniat rolul critic al ecosistemului educațional și industrial în dezvoltarea unei infrastructuri spațiale durabile.