PNL despre asumarea răspunderii Cabinetului Ciolacu pentru măsurile bugetare: Nu există emoţii pentru promovarea în Parlament a reformelor. Premierul va negocia vinerea viitoare, la Bruxelles, noua ţintă de deficit

24 august 2023, 19:24

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială.

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament înseamnă că legile pentru măsurile fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare vor fi adoptate fără dezbateri. După momentul în care prim-ministrul și le asumă în fața Parlamentului, senatorii și deputații care se opun măsurilor pot să depună o moțiune de cenzură în 3 zile. Dacă aceasta trece, cade Guvernul, iar dacă este respinsă, legile sunt adoptate, iar Guvernul merge mai departe.

Marcel Ciolacu, prim-ministru:Nu mai putem continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite în instituții care se calcă pe picioare în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale și școli. (…) Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiuni.

Partenerii de guvernare ai social-democraților spun că nu au emoții și sunt convinși că Guvernul va trece testul în Parlament.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: Această decizie o cunoaştem, a fost agreată la nivelul conducerii coaliţiei şi probabil la începutul sesiunii parlamentare va fi de altfel susţinută şi în Parlament. (…) Nu există emoţii pentru promovarea în Parlament a acestor reforme.

Reprezentanții USR spun că este o ocazie de a testa majoritatea din Parlament a coaliției și sunt gata să taxeze guvernul cu o moțiune de cenzură.

Cătălin Drulă, președintele USR:Este intenţia acestui Guvern să bage mâna mai adânc în buzunarul românilor pentru a hrăni această imensă clientelă de partid şi da, noi ne opunem prin toate mijloacele. (…) Vom face tot ceea ce ţine de noi să depunem o moţiune de cenzură.

Potrivit unor surse, facilitățile fiscale pentru angajații din IT, agricultură și construcții vor fi eliminate de la 1 octombrie. Atunci va fi aplicat și impozitul de 1% pentru microintreprinderi până la pragul de 60 de mii de euro, respectiv 3% între 60 de mii și 500 de mii de euro.

Tot din toamnă, va crește și salariul minim la 3.300 de lei, iar cel din construcții la 4.500 de lei.

Bogdan Glăvan, analist financiar: Și eu doresc să trăim cu toții pe același picior, să nu fim privilegiați unii, (…) să plătească taxe, alții să nu plătească taxe. Da, dar nu poți face chestia asta peste noapte.

Săptămâna viitoare, premierul va merge la Bruxelles să discute cu șefa Comisiei Europene despre modificarea țintei pentru deficitul bugetar. Acesta ar trebui să crească de la 4,4% din PIB la 5,5%, pentru că altfel România riscă să piardă fonduri europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite