Planul Național de Combatere a Cancerului există, dar nu poate fi aplicat, din lipsă de norme. Federația bolnavilor oncologici ia în calcul să dea în judecată Ministerul Sănătăţii
Planul naţional de combatere a cancerului va fi finanțat de la bugetul de stat, prin cel Ministerul Sănătății și din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Proiectul Ministerului Sănătăţii, pus în transparenţă decizională, ar urma să stabilească şi modul în care se vor face anumite teste, dar şi terapii, prin subprogame. La dezbaterea publică organizată prin videoconferinţă, a intervenit şi senatoarea Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare a proiectului de lege referitor la Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Este nemulţumită că ministerul nu a pregătit normele de aplicare pentru acest plan care apare într-o lege promulgată. Şi a cerut explicaţii.
Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare a proiectului de lege referitor la Planul Naţional de Combatere a Cancerului: Nu stiu unde ați uitat empatia, când vor fi gata normele? Oamenii ăștia, viața lor e în secunde, domnule ministru! Nu înțelegeți ce se întâmplă când o mamă își pierde copilul?
În replică, Alexandru Rafila a răspuns că pacienţii oncologici au acces la tratament şi diagnostic şi că întrebările adresate nu au legătură cu subiectul discuţiei.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Această ordonanță este parte a unui pachet legislativ care include normele de aplicare ale legii. Ele au fost elaborate, astăzi am finalizat și punerea lor într-un format să poată să ducă la publicarea lor sub formă de acte normative.
Legea care prevede Planul Anticancer a fost promulgată de președintele României, în 2022, dar anul acesta, în luna mai, Ministerul Sănătății a lansat un nou plan, pe motiv că primul avea o serie de lacune. Bolnavii de cancer au protestat în stradă.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Acum ce să se întâmple decât să moară oameni, oameni care ar fi avut o şansă la viaţă dacă aceste norme erau scrise şi planul implementat de la 1 iulie. Domnul ministru poate să modifice câte legi vrea dumnealui, pe care vrea dumnealui, să aducă amendamente, dar mai întâi să se ocupe de implementarea Planului Naţional, votat de Parlamentul României în unanimitate.
Federaţia Asociaţiiilor Bolnavilor de Cancer urmează să decidă în cursul zilei de marţi dacă va da în judecată Ministerul Sănătăţii.