Planul lui Trump pentru Ucraina, „o afacere grozavă pentru Kremlin”, spun susținătorii Kievului

Susținătorii Kievului au reacționat cu indignare la anunțul președintelui american Donald Trump, care a spus că a vorbit cu liderul rus Vladimir Putin și că va „începe imediat negocierile” cu acesta cu privire la războiul din Ucraina, conform Politico.
Senatorul american Adam Schiff, un critic de lungă durată al lui Trump și principalul procuror în primul proces de destituire al republicanului, l-a numit pe președinte „un negociator grozav – pentru Kremlin.”
„Astăzi, președintele Trump și-a sunat inamicul, Rusia, înainte de a-și suna aliatul, Ucraina,” a scris Schiff pe rețelele sociale. „Între timp, secretarul său al Apărării a exclus viitorul Ucrainei în NATO și restaurarea suveranității sale asupra propriilor teritorii. Să nu ne ferim de cuvinte: aceasta reprezintă o capitulare a intereselor Ucrainei și ale noastre, chiar înainte de începerea negocierilor”.
Trump a declarat că se așteaptă să-l întâlnească pe Putin în Arabia Saudită „într-un viitor nu prea îndepărtat” pentru prima lor întrevedere de la instalarea la Casa Albă, luna trecută.
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a emis o declarație târzie în numele grupului Weimar+, format din Franța, Polonia, Germania, Spania, Italia și Regatul Unit, reacționând la afirmațiile lui Trump.
„Independența și integritatea teritorială a Ucrainei sunt necondiționate” în contextul în care încep discuțiile de pace, se arată în declarația publicată de Kallas: „Prioritatea noastră trebuie să fie acum consolidarea Ucrainei și oferirea unor garanții de securitate solide”.
Marko Mihkelson, președintele comisiei de afaceri externe a parlamentului estonian, a avertizat: „Astăzi ar putea rămâne în istorie ca o zi întunecată pentru Europa”, adăugând că este momentul ca liderii europeni să ia „destinul în propriile mâini.”
Reacțiile au venit după ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a cerut Ucrainei să renunțe la speranțele de a recuceri toate teritoriile ocupate de Rusia, numind revenirea la granițele dinainte de 2014 un „obiectiv iluzoriu”.
Miercuri, Trump a reiterat declarațiile lui Hegseth, spunând reporterilor de la Casa Albă că este „puțin probabil” ca Kievul să își recupereze toate teritoriile. Totuși, el a adăugat: „O parte se va întoarce. Cred că o parte se va întoarce, da”.
Fostul ministru britanic de externe James Cleverly a criticat strategia de negociere a lui Trump. „Să începi o negociere spunând ce ar trebui să cedeze o parte nu este o mișcare puternică”, a spus parlamentarul britanic. „A da impresia că invazia este răsplătită nu este o mișcare puternică. Regimurile din întreaga lume urmăresc cu atenție”, a mai precizat acesta.
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să adopte o atitudine pozitivă în privința discuțiilor sale cu Trump și cu secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, care a vizitat Kievul pentru a discuta despre un parteneriat economic între SUA și Ucraina.
„Împreună cu SUA, ne conturăm pașii următori pentru a opri agresiunea rusă și pentru a asigura o pace durabilă și de încredere. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să facem asta”, a declarat Zelenski, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact și să planifice viitoare întâlniri.
Cu toate acestea, mai târziu în cursul zilei, Trump a evitat să spună dacă Kievul ar trebui să aibă un rol egal în procesul de pace. „Este o întrebare interesantă”, i-a răspuns el unui reporter. „Cred că ei [Ucraina] trebuie să facă pace. Nu a fost un război bun în care să intre”.
Declarațiile sale au declanșat critici de ambele părți ale Atlanticului, susținătorii Kievului acuzându-l că pare să dea vina pe Ucraina pentru invazia pe scară largă a Rusiei asupra teritoriului său.
Premierul polonez Donald Tusk a cerut „o pace justă” și a subliniat că Ucraina și Europa trebuie să fie la masa negocierilor alături de SUA.
„Tot ce ne trebuie este pace. O PACE JUSTĂ. Ucraina, Europa și Statele Unite trebuie să lucreze împreună la acest lucru. ÎMPREUNĂ”, a scris el.
Congresmana din Ohio Marcy Kaptur a descris Ucraina drept „linia de apărare a libertății pe continentul european” și a afirmat că Zelenski „trebuie să conducă orice negocieri în numele națiunii sale”.
Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó, al cărui guvern condus de Viktor Orbán a fost mult timp prietenos cu Kremlinul, a avut o reacție pozitivă la convorbirea dintre Trump și Putin.
„Trăim în umbra războiului de trei ani și, timp de trei ani, am sperat că războiul se va încheia”, a scris el pe rețelele sociale. „Astăzi, cu apelul telefonic dintre Donald Trump și Vladimir Putin, am făcut un mare pas înainte spre împlinirea acestei speranțe”.
Candidata liberală la funcția de prim-ministru al Canadei și observatoare de lungă durată a Rusiei, Chrystia Freeland, a declarat că Ottawa „sprijină neclintit Ucraina”.
„Este în interesul tuturor democrațiilor să o susțină”, a spus ea pe rețelele sociale. „Ucraina trebuie să devină un membru deplin al NATO”.