Planeta se supraîncălzește. 2023 este cel mai cald an din istorie. Samantha Burgess: Nu numai că vom avea fenomene extreme, dar vor fi și mai intense. Putem spune că este cel mai călduros an din ultimii 125.000

8 noiembrie 2023, 18:00

Anul acesta, fenomenele meteo extreme au ucis mii de oameni în Libia, au adus valuri succesive de căldură severă în Africa de Sud și au produs incendii de vegetaţie în Canada şi nu numai.

În contextul în care temperaturile au depășit mediile anterioare, oamenii de știință spun că presiunea asupra liderilor mondiali pentru a reduce poluarea cu gaze cu efect de seră nu a fost niciodată mai urgentă.

Valorile termice, inclusiv cele de la suprafaţa mării, au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată. Efectul? Furtuni şi manifestări ale naturii, mai agresive acum decât în trecut.

Samantha Burgess, director adjunct, Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus: Cu cât planeta noastră este mai caldă, cu atât vom avea mai multe fenomene extreme. Și, nu numai că vom obține fenomene extreme, dar vor fi și mai intense. Sunt sigură că toată lumea își amintește incendiile pe care le-am avut anul acesta, valurile de căldură care au afectat multe părți ale lumii. Este mai probabil să avem astfel de evenimente, uragane și cicloane mai severe, furtuni mai intense.

Cu o temperatură medie de 15,3 grade Celsius, luna trecută a fost cu aproape un grad mai caldă decât în mod normal. Şi a fost a cincea lună consecutiv în care se doboară recordul de căldură pentru un anotimp.

Mai mult, luna iulie 2023 a doborât chiar și recordul pentru cea mai fierbinte lună de pe Pământ

Samantha Burgess, director adjunct, Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus: Datele noastre merg până în anul 1940. Dar, când le coroborăm cu cercetările Institutului pentru Schimbări Climatice, putem spune că este cel mai călduros an din ultimii 125.000. Sigur că nu avem date satelitare pentru ultimele 125 de milenii, dar sunt extrase din surse conexe: depozite carstice, coralifere, stratificarea gheții, indicii temporale care ne permit să estimăm cum erau atunci temperatura și clima.

Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană, combinate cu apariția fenomenului El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific. Prin arderea combustibililor fosili și prin distrugerea naturii, oamenii au pompat în atmosferă gaze care au crescut temperatura planetei cu 1,2 grade Celsius, de la Revoluția Industrială încoace.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite