Fibra de sticlă, descoperită pentru prima dată în lanțul alimentar marin. Cercetătorii au găsit peste 11 mii de particule într-un kilogram de stridii
Fragmente minuscule de fibră de sticlă utilizate pe scară largă la fabricarea bărcilor mici din întreaga lume au fost găsite pentru prima dată în lanțul alimentar marin.
Oamenii de știință de la universitățile din Portsmouth și Brighton au găsit fragmentele de sticlă, lungi de doar o fracțiune de milimetru, în scoici capturate în largul coastei de sud a Angliei, scrie Sky News
Fragmentele de fibră de sticlă în formă de ac, sau plastic armat cu sticlă, erau atât de ascuțite încât unele au străpuns țesuturi biologice.
Profesorul Faye Couceiro, cercetător principal și expert în poluarea mediului, a declarat pentru Sky News că este nevoie urgentă de mai multe cercetări pentru a înțelege riscul pentru persoanele care consumă stridii și midii.
„Fibra de sticlă provoacă inflamații în toate zonele în care se găsește (în țesutul scoicilor)„, a spus ea.
„Nu știm încă ce înseamnă asta pentru sănătatea umană. Dar este probabil să se întâmple ceva similar, așa că întrebarea este la ce concentrație devine o problemă.”
Fibra de sticlă este o rețea de filamente de sticlă care este încorporată în rășină de plastic. Materialul este puternic, ușor și simplu de modelat pentru a face bărci.
Însă atunci când este tăiat sau șlefuit, sau când se degradează odată cu înaintarea în vârstă, acesta creează un praf fin de fibre care sunt ușor de dus în mare.
Cercetătorii au studiat stridii și midii capturate în apropierea unui șantier naval activ din portul Chichester, o destinație populară pentru navigație din sudul Angliei.
Folosind un microscop de mare putere, ei au găsit până la 11 220 de particule de fibră de sticlă pe kilogram de stridii și 2 740 pe kilogram de midii.
Marea majoritate se aflau în stomacul scoicilor și ar fi fost eliminate dacă acestea ar fi fost puse în apă curată înainte de a fi vândute consumatorilor.
Dar câteva sute de fragmente de sticlă au fost găsite în carne și ar fi fost consumate de oricine ar fi mâncat midii sau stridii.
„Am fost surprins de număr„, a declarat profesorul Couceiro. „Nu cred că este faza de panică. Nu încetați să le mâncați”.
Dar ea a adăugat că industria scoicilor trebuie să caute acum modalități de a curăța cât mai multe dintre fragmente înainte de consum.
Se știe deja că stridiile și midiile acumulează microplastic în țesuturile corpului lor.
Acestea se hrănesc prin filtrare, aspirând în fiecare minut câțiva litri de apă de mare pentru a extrage particule de hrană.
Dar ele captează și fibre și alte fragmente care poluează apele de coastă.
Gordon Watson, profesor de zoologie marină la Universitatea din Portsmouth, a declarat că fibrele au un impact semnificativ.
„Aceste midii cresc mai încet„, a spus el.
„Dar ele sunt mâncate și de alte organisme, cum ar fi peștii, și ar putea transmite particulele mai departe, astfel încât acestea se acumulează în lanțul alimentar.„
Deși cercetarea s-a axat pe crustaceele din apropierea unui șantier naval activ, oamenii de știință au declarat că problema este probabil să fie mai răspândită.
Prof. Couceiro a declarat că bărcile din fibră de sticlă ar trebui să fie aruncate la groapa de gunoi dacă nu pot fi reciclate la sfârșitul vieții lor.
„Depozitul de deșeuri este scump, așa că oamenii fac o gaură și barca le scufundă”, a spus ea.
„Dacă ar exista o înregistrare a navelor, am ști cui aparțin și am putea să ne asigurăm că acestea sunt eliminate în mod corespunzător„, a spus ea.
„Trebuie să prevenim pătrunderea acestor particule în mediu„.