Plafoanele la gaze și energie electrică rămân aceleași până în martie 2025, anunță ministrul Energiei

16 februarie 2024, 20:18

Plafoanele de preț la gaz și curent electric nu scad, iar în martie anul viitor, când vor expira, vor fi inclocuite cu alte soluții care să prevină creșterea facturilor, a anunțat ministrul Energiei. Sebastian Burduja susține că măsurile încurajează concurenţa, nu specula. Asociațiile din domeniul energiei avertizează Guvernul că trebuie să ia măsuri urgențe care să împiedice explodarea facturilor la anul. Și în același timp să revigoreze piața energiei.

Ministrul Energiei anunță că plafoanele la gaz și curent vor rămâne aceleași. Sebastian Burduja susține că nu e nevoie să coboare mai mult plafoanele deoarece mecanismul funcționează foarte bine și a creat competiție pe piața furnizorilor, care de multe ori practică un preț chiar sub pragul oficial.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Operăm într-o competiție, furnizorii se concurează unii pe alții și oferă prețuri sub plafonul maximal în piață. Au fost discuții tehnice cu ANRE și ANAF, care nu urmăresc modificarea plafoanelor, dar o serie de alte măsuri care să ducă la noi scăderi ale facturilor la români.

Ministrul le recomandă cetățenilor să schimbe furnizorul care practică prețuri mari și să se aboneze la altul cu tarife mai mici. Prețul stabilit prin lege este de maximum 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor şi prețul plafonat, dacă sunt costuri mai mari de 0,31 lei/kWh. Măsura se aplică până la 31 martie 2025. Asociația Energia Inteligentă solicită Guvernului scăderea TVA-ului pentru consumatorii casnici, de la 19% la 5% timp de un an. Ceea ce nu ar împovăra prea mult bugetul de stat.

Dumitru Chiseliță, expert în Energie: Dacă s-ar scădea plafonul prea mult, ar trebui plătite furnizorilor compensaţii. Nu există surse acum să crească compensările către furnizori, nu necesită surse suplimentare. Eventual ar avea implicaţii în sensul diminuării încasărilor, nicidecum de a veni şi a face nişte plăţi suplimentare.

Cristian Păun, profesor de economie: Această schemă ar trebui să înceteze, pentru că dacă aceste companii ar fi conectate la puterea reală de cumpărare a românilor, inlcusiv puterea de cumpărare a energiei, cred că ele nu și-ar mai permite să vină cu un preț la energie foarte rupt de această putere de cumpărare și rupt de piețele internaționale.

Guvernanții nu renunță nici la ajutoarele pentru încălzirea locuinței și plata energiei, acordate familiilor vulnerabile. Premierul a anunțat că pentru acești beneficiari nu vor fi luate în calcul măririle recente de pensii și salarii, care i-a fi lăsat fără sprijinul de la stat.

Premierul Marcel Ciolacu: Fără această măsură, multor români le-ar înceta aceste ajutoare sau le-ar primi în valori mai mici. Ar fi profund incorect să ajungem la asemenea situații, mai ales în acest moment.

Potrivit Ministerului Energiei, schema de plafonare – compensare a asigurat al patrulea cel mai ieftin gaz din UE, iar la energie electrică, România este undeva la mijlocul clasamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite