Piața auto prinde viteză cu mașini noi. Între timp, autoritățile pregătesc o nouă ediție a programelor Rabla
Clienții care vor să cumpere o mașină nouă sunt nevoiți să aștepte acum între două și opt luni, în funcție de marcă și de model. Mai puțin decât anul trecut, când durata depășea, în unele cazuri chiar și un an, conform statisticilor din piață.
Prețurile sunt însă mai mari din cauza inflației record și nu este exclus să mai crească, în unele situații, spun specialiștii. Chiar și așa interesul pentru autoturismele noi rămâne ridicat.
Anul acesta, ar urmă să fie înmatriculate peste 140.000 de autoturisme noi, cu peste 10% mai multe decât în 2022. Este prognoza producătorilor și importatorilor care mizează pe o creștere cu aproape 50% în cazul mașinilor electrice și hibrid, dar și pe o scădere în cazul celor cu motoare diesel, conform statisticilor APIA.
”România, cu dezvoltarea pe care o avem, va fi sub nivelul de dinainte de pandemie. Lucrul ăsta e valabil și în Europa. Cu pandemia asta și cu toate crizele ne-au dus pe noi toți (…) într-o situație ușor greu de înțeles. Noi nu am avut epoci în istoria ultimilor 30 de ani în care să nu se revină într-un an doi, maximum”, spune Dan Vardie, preşedinte Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.
Autoritățile vor să încurajeze achiziția de mașini noi și pregătesc bugete mai mari pentru programele Rabla. De exemplu, prin Rabla Clasic, prima de casare ar urmă să crească cu 15%. În schimb, pentru programul Rabla Plus, bugetul total va fi majorat, dar valoarea eco-tichetelor ar urma să rămână la fel.
”Crește prima cu 15%. Și bugetul este unul generos. Anul trecut nu s-au terminat banii pe Rabla Clasic. La Rabla Plus am crescut bugetul la 780 de milioane de lei, cu 15% aproximativ. Acolo numărul de mașini va crește. Vom introduce un plafon la mașinile electrice undeva la 75.000 de euro, astfel încât mașinile de super lux electrice să nu beneficieze de această primă”, declară Taszos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus ar urmă să înceapă, cel mai probabil, la începutul lunii martie. Numai anul trecut, prin intermediul programelor Rabla au fost scoase din circulație aproximativ 100.000 de mașini rulate.