Ultima zi de pelerinaj la Iași. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost reașezată în Catedrala Mitropolitană

15 octombrie 2024, 10:42 (actualizat 15 octombrie 2024, 23:39)

Cel mai mare pelerinaj ortodox din țară a ajuns la final. După o săptămână plină, în care Iașiul a fost cel mai mare centru al pelerinajului din sud-estul Europei pentru creștinii ortodocși, acum străzile și curtea din fața Catedralei s-au golit. 260 de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în ultimele șapte zile. Marți seară, racla cu moaștele Sfintei a fost înapoi, în biserică, unde va rămâne până la pelerinajul de anul viitor.

Marți, timpul de așteptare a pelerinilor să ajungă să se închine la racla Cuvioasei a fost de aproximativ două ore.

Seara, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată în procesiune și așezată înapoi, în Catedrala Mitropolitană. Momentul a încheiat seria de evenimente dedicate hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Credincioșii sunt așteptați de acum să se închine la baldachinul din interiorul bisericii.

Marți seară vor pleca spre Muntele Athos și moaștele Sfântului Pantelimon, aduse special din Grecia pentru marea sărbătoare de la Iași.

260.000 de persoane s-au închinat la racla Sfintei Parascheva

Potrivit organizatorilor, din data de 8 octombrie, aproximativ 260.000 de persoane s-au închinat la racla Sfintei Parascheva. În această perioadă au fost înregistrate 606 cazuri medicale, dintre care 38 de persoane au primit îngrijiri medicale la spital.

Pentru desfăşurarea fără incidente a pelerinajului, pe străzile din preajma Curţii Mitropolitane au fost peste 500 de efective ale MAI. În zilele de 12 şi 13 octombrie, în scop didactic, au fost angrenaţi în misiune şi 250 de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

Pe 8 octombrie, la începutul pelerinajului, racla cu moaştele Sfintei a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, ulterior fiind aşezată într-un baldachin construit special în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Anul acesta au fost aduse în pelerinaj şi moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, de la mănăstirea de pe Muntele Athos.

În preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în fiecare an, Iaşiul se transformă într-unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară şi al cincilea mare centru de pelerinaj din Europa.

Ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani

Conform tradiţiilor populare, Sfânta Cuvioasă Parascheva sau Sfânta Vineri, cum i se mai spune, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani.

Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte Hramul acesteia pe 14 octombrie.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea. Ea a murit la vârsta de 27 de ani. Moaştele acesteia au fost dăruite în 1641 domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci. În acelaşi an, moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iaşi, fiind aşezate în Biserica ‘Sfinţii Trei Ierarhi’, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

În 14 octombrie, Biserica Or­todoxă o prăznuieşte pe Cuvioasa Parascheva, în mod deo­sebit cinstită în Moldova unde moaştele ei se află de mai mult de 350 de ani. În fiecare an, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, la Iaşi ajung circa 1 milion de pelerini care doresc să se închine la racla cu sfintele moaşte. Popular, este sărbătoarea Sfintei Vineri, numită şi Vinerea Mare de toamnă.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite