Peste 20 de poliţiști din Capitală sunt cercetați pentru că ar fi primit mită de la şoferi. Sumele erau de 2.000 de lei, iar cei care nu aveau banii la ei erau însoțiți de oamenii legii până la bancomat

Percheziții poliție
Percheziții poliție
25 noiembrie 2021, 09:56

Polițiștii care se lăsau mituiți acționau în Nordul Capitalei, în zona Herăstrău și Dorobanți. Nu este surprinzător, spun surse judiciare, pentru acolo sunt restaurante și cluburi, iar mulți șoferi încalcă legea și se urcă la volan sau pe motor băuți. Când sunt opriți de polițiști, li se dădea de înțeles că trebuie să scoată bani din buzunare, ca să scape de amenzi sau dosare penale.

Pentru a evita pe cât posibil producerea vreunui flagrant, polițiștii preferau să meargă cu cei pe care îi opriseră chiar la bancomate, dacă șoferii în cauză nu aveau asupra lor suma solicitată, de aproximativ 2.000 de lei. Imediat ce șoferul scotea banii de la bancomat, îi înmâna polițistului care, evident, nu îl mai sancționa.

Surse judiciare susțin că printre cei cercetați sunt polițiști cu experiență. Cei la început de drum nu primeau acces în zone cu „potențial” precum Herăstrău sau Dorobanți.

DAN SALTELECHI, sindicatul polițiștilor EUROPOL: În cazul de față putem vorbi despre colegi care se află în prag de pensionare și automat dacă se va dovedi că au comis presupusele fapte de corupție, își vor pierde dreptul la pensia militară. Din păcate, avem o criză a sistemului, care nu se mai preocupă de pregătirea profesională și deontologică așa cum se cuvine.

MIHAI ZLAT, vicepreședinte SNPPC: Nu e primul caz și nu va fi nici ultimul, dar trebuie să ne uităm și la ce cauzează acest fenomen, cum ar fi salariile polițiștilor și a angajaților MAI. Din păcate, darea de mită în astfel de situații nu prea se pedepsește. E un fenomen asupra căruia nu ne aplecăm. Ar trebui ca justiția să se îndrepte și către cei care oferă mita.

În privința celor 4 polițiști locali de la Sectorul 1, spun surse judiciare că aceștia ar fi acceptat sume de bani de la șoferi de tiruri și camioane care circulau în zone din Capitală unde este necesară o autorizație de tranzit, disponibilă contracost. La un moment dat, între agenții de la Locală și cei de la Rutieră ar fi intervenit o înțelegere financiară, evident ilegală. Perchezițiile s-au desfășurat la locurile de muncă ale polițiștilor și la domicilile acestora.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Potrivit surselor, ancheta vizează şi agenţi de la Poliţia Locală Sector 1.

Mai mulţi poliţişti de la Brigada Rutieră Bucureşti sunt suspectaţi că cereau bani de la şoferi, prinşi în trafic cu diverse nereguli.

Potrivit unor surse judiciare este vorba despre 19 polițiști de la Brigada Poliției Rutiere, în special motocicliști și patru polițiști de la Poliția Locala Sector 1.

Polițiștii de la Brigada Rutieră ar fi oprit șoferi în zona de nord a Capitalei, în special în zona cluburilor. Mitele primite erau în jur de 2000 de lei. Pentru a elimina posibilitatea organizării unui flagrant, polițiștii însoțeau persoanele la bancomate de unde scoteau banii de mită.

Polițiștii de la Poliția Locală Sector 1 ar fi acționat în zonele în care există interdicții de trafic pentru mașini cu tonaj mare, acolo unde cei care au o astfel de mașină trebuie să plătească o anumită taxă conform unor hotărâri de Consiliu Municipal. Polițiștii primeau mită pentru a nu mai verifica acele permise.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite