“Pescărușul” lui Eugen Jebeleanu, un spectacol care incită la dezbateri, a avut premiera la TNB. Următoarele reprezentații, la jumătatea lunii iunie
La Paris a înființat Compagnie des Ogres, cu producţii prezente în marile festivaluri din Europa. Acum doi ani, Eugen Jebeleanu lua premiul Uniter pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”. Iar Pescăruşul, la Naţional, e primul text clasic pe care-l montează.
Spectacolul lui Eugen Jebeleanu cu Pescărușul lui Cehov are aerul unei producții de pe marile scene occidentale. Valorifică tot spațiul sălii mari a Naționalului în adâncime, folosește proiecții video pentru multiplicarea planurilor și a detaliilor, are parte de o muzică special făcută de Remi Billardon și de o scenografie foarte inspirată semnata de Velica Panduru.
Binecunoscutul text al lui Cehov vorbește despre relații între iubiți, între mamă și fiu și, mai ales, despre condiția artistului. Iar punctul de plecare pentru Eugen Jebeleanu a fost întrebarea “Ce fel de artă tebuie să facem azi, care e responsabilitatea creatorului?”.
Pentru Pescărușul, Eugen Jebeleanu a reluat colaborarea cu directorul de imagine Marius Panduru, cu care a lucrat la filmul Câmp de maci, pentru niște inserturi video care să dea complexitate acțiunii scenice.
Marele atu al spectacolului sunt actorii excelenți în rolurile lor într-o distribuție în care strălucesc Irina Movilă, Alexandru Potocean și tânărul Nico Becker în rolul lui Treplev, adus special de la teatrul german de stat din Timișoara. Un pariu pentru regizor a fost și rolul Nina Zarecinaia, pentru care a făcut un casting foate minuțios.
E interesantă lectura regizorului Eugen Jebeleanu când vine vorba de partea de psihologie complexă a personajelor cehoviene. Când caută în subsolul nefericirii lor ne arată, de fapt, pulsiuni sexuale și stări contradictorii. Spectacolul e și o analiză în zona intimității. Are și scene de nuditate și sugestii erotice și nu e recomandat copiilor sub 16 ani.
Punctul care stârnește cele mai multe întrebări publicului familiarizat cu piesa lui Cehov e forțarea textului în sensul sugerării unei relații homoerotice între personaje, mai exact între Treplev și Medvedenko. Cert e că Pescărușul lui Jebeleanu, care are următoarele spectacole la jumătatea lui iunie, reușește să stârnească în acest moment o pasionantă dezbatere în rândul spectatorilor și al oamenilor de teatru.