Performanţa acţiunilor Nvidia, sub semnul întrebării, pe măsură ce chinezii lansează versiuni AI extrem de ieftine

31 ianuarie 2025, 15:34

Ascensiunea spectaculoasă a gigantului de inteligenţă artificială Nvidia s-a extins în ultimii doi ani, transformând acţiunile companiei în favoritele investitorilor din România în 2024, însă incertitudinea planează asupra viitoarelor tranzacţii, pe măsură ce companii din China, precum DeepSeek, lansează versiuni AI extrem de ieftine, susţine Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

În aceste condiţii, se ridică întrebarea dacă această performanţă poate continua pentru un al treilea an consecutiv.

„Răspunsul depinde de Blackwell, următorul model de cipuri AI de generaţie următoare”, spune Radu Puiu.

În 2024, acţiunile Nvidia au înregistrat un randament de 171%, având o contribuţie de 22% la randamentul general al S&P 500. De la începutul anului 2023 până la 30 ianuarie 2025, acţiunile companiei au câştigat 731%. Compania este axată pe creştere, aşa cum îi permite rolul său în industrie, deoarece contribuie la dezvoltarea tehnologiilor de inteligenţă artificială, de la aplicaţiile de învăţare automată la instrumentele AI generative. Totul se reduce la faptul că s-a observat o continuare a investiţiilor masive în AI în întreaga industrie tehnologică, ceea ce a dus la creşterea puternică a veniturilor şi câştigurilor pentru al doilea an consecutiv. Clienţii cheie, inclusiv Microsoft, compania-mamă Google, Alphabet şi Amazon, au plătit miliarde de dolari pe cheltuieli de capital legate de inteligenţa artificială, o mare parte din sume ajungând la Nvidia.

„Au existat, este drept, şi perioade de volatilitate – de fapt, acţiunile au înregistrat mai multe scăderi de aproximativ 20% sau mai mult – dar, în cele din urmă, cumpărătorii au revenit pe măsură ce optimismul cu privire la viitorul Nvidia şi la adoptarea inteligenţei artificiale pe scară mai largă a câştigat”, arată analistul XTB.

Cum vor rezista marjele brute în timpul acestui proces? Nvidia a declarat că se aşteaptă ca cererea pentru Blackwell să „depăşească oferta pentru mai multe trimestre” în anul fiscal care începe în februarie. Prin urmare, indicii privind momentul în care va fi rezolvat acest dezechilibru vor fi în centrul atenţiei, a continuat acesta.

Riscurile pentru povestea Nvidia în 2025 includ o escaladare a tensiunilor dintre SUA şi China – având în vedere că semiconductorii au devenit, în ultimii ani, o „armă” geopolitică.

Dinamica pe plan concurenţial în ceea ce priveşte adoptarea de cipuri AI personalizate rămâne un aspect de urmărit. În momentul de faţă, se pare că aceasta este o problemă mai mare pentru acţiunile competitorului Advanced Micro Devices decât pentru Nvidia, dar nu este un subiect ce poate fi ignorat, explică Puiu.

„Totuşi, episodul recent DeepSeek ne-a arătat că orice model, oricât de solid pare a fi, are ‘microfisurile’ sale. Nu succesul chatbotului AI DeepSeek în sine a deteriorat atitudinea din piaţă, ci faptul că performanţe similare cu modele mult mai populare au putut fi atinse folosind doar versiuni mai vechi şi mai ieftine ale cipurilor Nvidia. Start-up-ul tehnologic chinez DeepSeek a fost fondat în 2023 şi şi-a prezentat chatbot-ul ca fiind la fel de bun ca ChatGPT, dar gratuit. O lucrare de cercetare despre modelul DeepSeek susţine că firma a cheltuit doar 6 milioane de dolari pentru a-l crea, fiind foarte ieftin în comparaţie cu cheltuielile altor companii din domeniu. De altfel, analiştii estimează că marile companii americane vor cheltui 250 de miliarde de dolari americani în acest an pentru infrastructura AI”, adaugă analistul financiar.

Prin urmare, acest lucru a determinat oamenii să se întrebe dacă Nvidia va continua să facă la fel de mulţi bani ca până acum şi dacă perspectivele de vânzări şi încasări vor fi atinse. În urma lucrării de cercetare DeepSeek R1, acţiunile Nvidia s-au depreciat cu 17% într-o singură sesiune, ceea ce a dus la o pierdere de 589 de miliarde de dolari din capitalizare.

„Peisajul tehnologic global se schimbă pe măsură ce inovarea chineză începe să se alinieze capacităţilor americane, determinând reevaluări ale viitorului principalelor firme de tehnologie. Acest lucru ar putea duce la modificări ale strategiilor globale de investiţii, pe măsură ce ţările şi companiile îşi reanalizează dependenţele şi parteneriatele tehnologice”, subliniază Radu Puiu.

Grupul XTB este un furnizor internaţional de produse, servicii şi soluţii tehnologice de tranzacţionare şi investiţii. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de pieţe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie şi suport. Din 2004, Grupul XTB şi-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de pieţe majore din Europa, America Latină şi Asia, câştigând încrederea a peste 1 milion de clienţi.

Folosind propriile platforme xStation şi xStation Mobile, entităţile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acţiuni reale, ETF-uri şi CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituţiilor financiare din întreaga lume. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite