Paul Petrof, directorul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, și alți cinci funcționari, arestați pentru luare de mită
Directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, a fost arestat. După audierile de miercuri, au mai primit ordonanţe de reţinere pentru 30 de zile alţi angajați ai Vămii Bucureşti, iar o persoană are control judiciar. Foşti şi actuali şefi ai Direcţiei Vamale Bucureşti şi ai Autorităţii Vamale sunt acuzaţi că au pus la punct o reţea prin care luau mită de la comercianţi, în special chinezi.
Petrof mai este acuzat de comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Conform informațiilor DNA, exista o relație între vameși și anumiți comercianți, după ce erau stabilite legăturile între cele două părți. Apoi, comercianții solicitau introducerea în țară a unor cantități mari de produse, containere întregi, la care se făceau declarații vamale neconforme cu realitatea, astfel încât un produs era sub evaluat, ajungând chiar și la 0,20 de bani – de exemplu o geacă sau o pereche de pantaloni – dar în realitatea prețurile erau mult mai mari. E vorba de produse contrafăcute, care ulterior intrau în circuitul comercial. Vameții mergerau în controale, dar conform unor surse judiciare confiscau marfa pe care o duceau, în cantități importante, la unele magazine sătești, pentru a fi comercializate.
De asemenea, susțin procurorii DNA, ar fi existat și o dezvăluire despre o anchetă a Poliției Române, a celor de la Poliția economică, practic atunci când cei de la poliție au solicitat de la Regionala vamală București niște date legate de o anumită firmă, unii dintre cei acuzați l-au chemat pe comerciantul respectiv și i-ar fi spus că este în vizorul polițiștilor. Toate acestea s-au adunat într-un dosar penal care este cercetat de DNA și poliție.
Au mai fost arestați alți cinci funcționari din cadrul Autorității Vamale Române și al Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată, favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influență, în formă continuată.
În cazul altor doi funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București suspectați de luare de mită, în formă continuată, a fost dispusă măsura controlului judiciar.
CITEȘTE ȘI: Vameși suspectați că luau mită. Percheziții la Direcția Regională Vamală București, dar și în alte județe
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.
2. În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.
În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.
În aceeași perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul “ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații.
Inculpații Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Răzvan-Cosmin și Petrof Paul au fost prezentați astăzi Tribunalului București, fiind arestași preventiv pentru 30 de zile.