Partidele pro-europene au început negocierile pentru formarea guvernului. Romașcanu: PSD va cere poziția de prim ministru

9 decembrie 2024, 10:36 (actualizat 9 decembrie 2024, 22:48)

Continuă negocierile pentru stabilirea noii majorităţi parlamentare. Toate partidele analizează cea mai bună variantă, iar conducerile PSD, PNL, USR și UDMR se reunesc, marți, pentru consultări. Când vor ajunge la un numitor comun, vor merge la preşedintele Iohannis care îl va nominaliza pe viitorul şef al Executivului.

Cea mai discutată formulă de guvernare până acum este PSD, PNL, USR, UDMR și Minorități. Cele patru partide, plus Minoritățile, identificate ca o largă coaliție proeuropeană și pro-NATO, ar urma să desemneze un prim-ministru care să propună un program de guvernare comun și o echipă de miniștri. Pentru această formulă de guvernare se iau în calcul două variante de prim-ministru: un independent sau un premier asumat politic. Cea de-a două variantă e totuși de preferat.

LUCIAN ROMAȘCANU, purtătorul de cuvânt al PSD: Domnului Marcel Ciolacu i s-a votat acest mandat larg de negociere cu absolut toate forțele proeuropene și democratice din Parlament, mandatul include și solicitarea prezenței la guvernare, având în vedere scorul obținut de PSD și poziția de prim-ministru. Poziția de prim-ministru pentru PSD nu a purtat un nume în acest moment.

Theodor Stolojan, fost prim-ministru: De departe persoana care are cea mai mare calificare pentru a conduce guvernul ar fi Ilie Bolojan. Pe noi ne interesează o majoritate stabilă, solidă, în Parlament. Toate partidele ar trebui să își arunce trei sferturi din programe la gunoi, deoarece situația economică a României necesită reforme solide și reducerea deficitului bugetar.

În partide sunt și voci puternice care ar lăsa totuși USR în opoziție, din diferite motive: colaborarea nereușită din trecut sau atacurile repetate ale USR la PSD. Nici UDMR nu ar vrea Uniunea Salvați România în coaliția de guvernare, ca strategie pentru contracararea partidelor suveraniste.

SZABO ODON, deputat UDMR: Dacă în opoziție rămân doar forțele extremiste, atunci acea nemulțumire față de această guvernare sau oricare alta ar putea să crească în continuare de la 35% la 45% sau chiar mai mult în această zonă extremistă.

USR a semnat până acum un acord de colaborare cu PSD, PNL, UDMR și Minorități și prima opțiune este să facă parte din Guvern.

Ștefan Pălărie, senator USR: Nu există momentan o decizie statutară în USR referitoare la vreo schimbare a strategiei sau a schimbării de direcție pe care am avut-o deja prin acel protocol. Eu mă aștept de la toți liderii politici la o uriașă responsabilitate.

Lider declarat al polului suveranist, AUR, resemnat că va rămâne în opoziție alături de SOS și POT, nu dă șanse coaliției de largă majoritate.

Călin Matieș, senator AUR: Să vedem ce hotărăște donul Iohannis. Eu nu văd să funcționeze această alianță cu patru partide. Nu cred că va funcționa un premier tehnocrat, nu va avea nicio susținere.

Liderii și reprezentanții partidelor urmează să aibă marți o întâlnire pentru a negocia față-n față împreună programul de guvernare și propunerile pentru funcția de prim-ministru.


ACTUALIZARE Declarații Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD, la finalul ședinței de la PSD: Domnului Marcel Ciolacu i s-a votat acest mandat larg de negociere cu toate forțele pro-europene și democratice din Parlament. Negocierile vizează și obținerea postului de prim ministru. PSD va cere funcția de prim ministru.

ACTUALIZARE Potrivit surselor, după ședințele de la partide ar urma să aibă loc o convorbire telefonică între Elena Lasconi (USR) și Ilie Bolojan (PNL), după ce anterior sursele anunțau o posibilă întâlnire între cei doi lideri.

ACTUALIZARE Puțin după ora 13.30, a început ședința Consiliului Politic al PSD, la Vila Lac. Ședința are loc cu ușile închise și este bruiat semnalul la telefon, pentru ca nimeni să nu dea informații în timpul ședinței, a transmis Vlad Ungar pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

ACTUALIZARE Social-democraţii se reunesc la ora 13.00 în şedinţa Consiliului Politic, la Vila Lac, unde Marcel Ciolacu a ajuns deja. Actualul premier este principala variantă vehiculată în PSD pentru a ocupa funcția de prim ministru în noul Guvern, a transmis Vlad Ungar pentru Telejurnalul de la ora 12.00.

Cererile de anulare a alegerilor parlamentare, respinse de BEC

După decizia CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, se pune întrebarea dacă alegerile parlamentare vor rămâne valabile. Anularea parlamentarelor nu implică judecătorii constituionali, ci doar Biroul Electoral Central, singurul care poate decide dacă votul a fost viciat. Și care se află acum în ședința pentru a discuta mai multe cereri de anulare a scrutinului de pe 1 decembrie. Argumentul principal al contestațiilor e același că la prezidențiale – influență unui stat străîn în procesul electoral.

În acest moment, există numeroase întrebări: Ce partid ar putea fi lăsat în opoziție și de ce? Când ar putea fi învestit noul executiv? Ce nume de premieri sunt pe masă? Pe cine vor susține partidele la prezidențiale? Cu sau fără Nicușor Dan în cursa pentru Cotroceni?

S-au făcut tot felul de calcule pentru a se vedea cu ce premier ar trebui să vină partidele pentru a reforma statul, pentru a transmite poporului că partidele au înțeles mesajul transmis de votanți la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Variante luate în calcul

Social-democraţii susțin că s-au clasat pe primul loc la alegerile parlamentare, ceea ce le dă dreptul de a propune premierul în noua coaliţie. PSD urmează să decidă în şedinţă cu ce propunere de premier va merge la negocieri. Potrivit unor surse, mulţi lideri ai partidului îl susțin pe Marcel Ciolacu, revenit în fruntea partidului după ce își anunțase demisia în urma eşecului din primul tur la prezidenţiale, când s-a clasat pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Potrivit unor surse, au existat și discuții privind varianta Ilie Bolojan pentru funcția de premier. Rămâne de văzut dacă PNL va susține acest nume pentru Palatul Victoria.

În USR se discută despre Dominic Fritz, ca variantă de premier.

Cea mai vehiculată variantă este însă cea a unui premier independent, care ar urma să formeze un guvern din rândul partidelor pro-europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă