Cererile de anulare a alegerilor parlamentare, respinse de BEC. Argumentul principal al contestațiilor a fost același ca la prezidențiale
După decizia CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, se pune întrebarea dacă alegerile parlamentare vor rămâne valabile. Anularea parlamentarelor nu implică judecătorii constituționali, ci doar Biroul Electoral Central, singurul care poate decide dacă votul a fost viciat.
Și care se află acum în ședință pentru a discuta mai multe cereri de anulare a scrutinului de pe 1 decembrie. Argumentul principal al contestațiilor e același ca la prezidențiale – influența unui stat străin în procesul electoral.
ACTUALZIARE BEC a respins toate cererile de anulare a alagerilor parlamentare.
Spre deosebire de alegerile prezidențiale, nu Curtea Constituțională ia decizia de anulare a parlamentarelor, ci Biroul Electoral Central, unde au mai multe partide au depus deja cereri de anulare a scrutinului. Una dintre ele a fost formulată de partidul REPER, care atrage atenția că metodele folosite pentru a influență opțiunea pentru un anumit candidat la prezidențiale au fost folosite și în campania electorală pentru partide.
Reper urmează să afle dacă cererea a fost acceptată. O altă contestație, din partea partidului Drept, a fost deja respinsă de BEC pe motiv că fost depusă prea târziu. Și această cerere indică rapoartele desecretizate ale serviciilor privind intervenția unui stat străîn în campania electorală. Reprezentanții Drept au anunțat că au depus o contestație a respingerii la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Anularea alegerilor parlamentare nu ar fi așadar un scenariu imposibil. Și nici ilogic, e de părere vicepreședintele PSD Vasile Dincu, care crede la rândul lui că partidele politice au fost supuse aceluiași tip de atac hibrid că în cazul prezidențialelor.
Vasile Dîncu, vicepreşedinte PSD: Dacă tot am creat acest haos cu anularea lor, cred că ar fi logic să facem asta și cu alegerile parlamentare, că guvernul acesta și parlamentul acesta să rămână încă trei luni. 194940 Aceleași argumente sunt pentru asta, partidele aufost atacate de aceiași boti, specialiști în Tiktok.
Potrivit legii, cererile de anulare a alegerilor generale se pot face numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri, în termen de cel mult 40 de ore de la dată încheierii votării, iar cererea trebuie temeinic motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.